H Odyssail ( Odyssey + sail ) είναι ένα διεθνές πολιτιστικό - αθλητικό γεγονός, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης κάθε δύο χρόνια, με επίκεντρο την Κρήτη. Έχει συμπεριληφθεί στο διεθνές calendar ( ORC ) και έχει χαρακτηριστεί ως η Regatta της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η Odyssail είναι ιδέα που αναδεικνύει την δια θαλάσσης εξελικτική πορεία του πολιτισμού των Ελλήνων. Ενώνει και προβάλλει τον πολιτισμό των Μεσογειακών χωρών - λιμένων που μετέχουν, και στα οποία ο Οδυσσέας πάτησε επιστρέφοντας από την Τροία στην Ιθάκη. Για το 2006 η μοντέρνα Ιθάκη και κεντρικό λιμάνι σταθμός τον Ιούλιο – Αύγουστο είναι το Ρέθυμνο. Άλλα λιμάνια που μετέχουν είναι: Αργοστόλι, Βαρκελώνη, Τένεδος, Μπρίντεζι, Καρλοφόρτε, Χίος, Κωστάνζα, Κέρκυρα, Φαβινιανά, Χάιφα, Κωνσταντινούπολη, Ιθάκη, Καλαμάτα, Kemer , Λάρνακα, Μενόρκα, Μυτιλήνη, Νάπολη, Οδησσός, Ρόδος, Σάμος, Sete , Συρακούσες, Croatia , Βάρνα, Βενετία.
Η φιλοσοφία της Odyssail , στηρίζεται στον πλου του ανθρώπου ανά τους αιώνες. Αντλεί στοιχεία από τον πολιτισμό των Μινωιτών, που πριν από 5000 χρόνια άνθησε στη Κρήτη, καθώς και από το ομηρικό ταξίδι του Οδυσσέα. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του ο Οδυσσέας μαθαίνει, διδάσκει, γίνεται δυνατότερος και σοφότερος. Η Odyssail είναι ένα συμβολικό ταξίδι της γνώσης μέσω του πολιτισμού, της άθλησης και της ανθρώπινης επαφής.
Η ιστορία της Odyssail ξεκινά το καλοκαίρι του 1992 οπότε διεξήχθη το Minoan Cup , ένα από τα σημαντικότερα ιστιοπλοϊκά γεγονότα της Ελλάδας. Στη συνέχεια ως Odyssail εξελίσσεται στο μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό γεγονός της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εμπνευστής είναι ο ιστιοπλόος και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Παλλήκαρης. Οργανωτής του σημαντικού αυτού γεγονότος είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με τους Ιστιοπλοϊκούς Ομίλους Ρεθύμνης, Γαζίου και με τους ιστιοπλοϊκούς ομίλους νησιών της Ελλάδας, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Πέρα από αθλητικό γεγονός, η Odyssail αποτελεί και πολιτιστικό γεγονός. Στα πλαίσια του πολιτιστικού χαρακτήρα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης οργανώνει στη Μαρίνα του Ρεθύμνου (Κτίριο Δελφίνι), Φεστιβάλ αφιερωμένο στο νερό με τίτλο ο ΧοΡός τΩν ΥδάΤων, με διάρκεια από 29 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου. Το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Ακαδημία Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη Gallery Ζουμπουλάκη προγραμματίζουν σημαντικά γεγονότα με θέμα το νερό.
Παράλληλα Διαμεσογειακή Θεματική Έκθεση, θα φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο, στην οποία θα εκπροσωπηθούν όλες οι χώρες που μετέχουν στην Odyssail 2006, με ειδικά περίπτερα.
Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες
Το γεγονός θα λάβει χώρα σε δύο στάδια:
Ομηρικό Στάδιο
Συνίσταται σε διάφορες ιστιοδρομίες-τροφοδότες για την συγκέντρωση όλων των σκαφών στην Κρήτη. Θα λάβει χώρα στα ύδατα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και τέλος στο Ιόνιο και στο Αιγαίο.
Μινωϊκό Στάδιο
Συνίσταται σε ιστιοδρομίες τύπου όρτσα-πρύμα για τα σκάφη κατηγορίας IMS και ιστιοδρομίες παράκτιες (inshore),για τις υπόλοιπες κατηγορίες καθώς τα σκάφη είναι ελλιμενισμένα στην Κρήτη. Αυτό το στάδιο θα διεξαχθεί στο Κρητικό Πέλαγος από 29 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου.
Πηγή: Odyssail & Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρεθύμνου
Ιστιοπλοϊκοί όροι:
Regatta : Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας ή μια σειρά από αγώνες. Συνήθως είναι ερασιτεχνικοί αγώνες, ενώ ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει και τα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στη πόλη που πραγματοποιείται ο αγώνας.
Ιστιοδρομία Όρτσα-Πρύμα : Αγώνας στον οποίο τα σκάφη διαγωνίζονται σε γύρους που προσδιορίζονται με σημαδούρες, συνήθως δύο. Οι σημαδούρες είναι κατάλληλα τοποθετημένες, ώστε τα σκάφη να υποχρεούνται να ταξιδεύουν είτε όρτσα (ο άνεμος πέφτει στο σκάφος από μπροστά – πλώρη), είτε πρύμα (ο άνεμος έρχεται από το πίσω μέρος – πρύμη).
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: