Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική
Αποστολέας:
Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου
Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Η ΕΣΕΕ προσέρχεται στο διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμισης θέτοντας πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση των αναγκαίων κρατικών πόρων οι οποίοι θα συμβάλλουν στην επίτευξη κοινωνικής πολιτικής, στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και στη δίκαια κατανομή των φορολογικών βαρών υπέρ των μικρομεσαίων εισοδημάτων. Η μεγέθυνση των αναγκαίων πόρων στηρίζεται στην ενίσχυση των ρυθμών αύξησης του Α.Ε.Π., των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας αλλά και των εισοδημάτων. Για τη βελτίωση των ρυθμών αύξησης, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, επιβάλλεται να τεθεί σε σύγχρονες βάσεις οι οποίες θα δίνουν έμφαση στην απλότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τη σταθερότητα, την ισονομία και θα έχουν στοχευμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις, που θα ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα προωθούν την απασχόληση. Οι συγκεκριμένοι άξονες ανταποκρίνονται στο αίτημα των επιχειρήσεων και της κοινωνίας που επιζητούν ένα σύστημα φορολόγησης κατανοητό και αφομοιώσιμο.
Η απλοποίηση, ως θεμελιακός στόχος της μεταρρύθμισης, μπορεί να αποτελέσει το βασικό πυλώνα ενός διάφανου φορολογικού συστήματος. Επίσης, μια κοινωνικά δίκαια και σταθερή φορολογική νομοθεσία θα έχει καθολική αποδοχή. Η αρχή της αναλογικής ανταποδοτικότητας θα ενισχύσει τη συσπείρωση γύρω από εθνικούς στόχους που έχουμε ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Σήμερα εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί ότι οι συνεχείς και αποσπασματικές μεταβολές του φορολογικού συστήματος, η πολυπλοκότητα, η σωρεία φορολογικών επιβαρύνσεων και οι διαδικασίες που επιβάλλουν υπέρμετρες υποχρεώσεις στους φορολογουμένους έχουν σαν αποτέλεσμα :
- πολύπλοκο φορολογικό σύστημα, του οποίου η εφαρμογή επιδεινώνεται από την έκδοση ασαφών και πολυάριθμων διοικητικών εγκυκλίων,
- ασταθές φορολογικό περιβάλλον, με συνεχείς αλλαγές των φορολογικών διατάξεων,
- αδυναμία παρακολούθησης του ακόμη και από την διοίκηση,
- μεγάλο δημοσιονομικό κόστος,
- απαιτεί πληθώρα υποχρεώσεων για τους φορολογουμένους και με μεγάλο κόστος συμμόρφωσης,
- δημιουργεί στρεβλώσεις στην οικονομία,
- δεν είναι αναπτυξιακό,
- μειώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση,
- δεν είναι δίκαια η κατανομή των φορολογικών βαρών,
- και το σπουδαιότερο αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Ειδικότερα οι συνέπειες της φοροδιαφυγής είναι:
- Η μεγέθυνση των ελλειμμάτων, η αύξηση του κρατικού δανεισμού και του δημόσιου χρέους.
- Απώλεια εσόδων αναγκαίων για κοινωνικές παροχές (υγείας – παιδείας – συντάξεων - δημοσίων επενδύσεων κτλ.) προς τους πολίτες.
- Η στρέβλωση του ανταγωνισμού, η μείωση του ρυθμού επιχειρηματικής ανάπτυξης και η επιδείνωση εν τέλει της ανταγωνιστικότητας.
- Η αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις (έμμεσοι και άμεσοι φόροι – πρόστιμα).
Συμπερασματικά, οι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν κάθε αλλαγή του φορολογικού συστήματος είναι αναγκαίο μεταξύ άλλων να γίνονται με γνώμονα την:
- Απλοποίηση και διαφάνεια του συστήματος με στόχο να είναι κατανοητό από τους φορολογουμένους και τη διοίκηση
- Μείωση στο ελάχιστο των γραφειοκρατικών διαδικασιών με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους εφαρμογής του συστήματος για αμφότερους τους εμπλεκόμενους (Διοίκηση και Επιχειρήσεις).
- Απλοποίηση των διαδικασιών μέσω τυποποίησης διαδικασιών ώστε ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός να καταστεί αποδοτικότερος.
- Σταθερή φορολογική νομοθεσία με μακροχρόνια εφαρμογής και παράλληλα σταθερότητα στο χρόνο παραγραφής.
- Εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης και του κλίματος εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την ακεραιότητα και αξιοπιστία της διοίκησης .
- Κοινωνική δικαιοσύνη προστατεύοντας πρωτίστως τα εισοδήματα των μισθωτών, των μικρών επιχειρήσεων και των συνταξιούχων.
- Περιορισμό των φοροαπαλλαών και της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κατάργηση φόρων μειωμένης απόδοσης.
- Δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών με βελτίωση της σχέσεως εμμέσων και άμεσων φόρων
- Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας,. την αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
- Ανάπτυξη της οικονομίας μέσω κινήτρων για επενδύσεις