Ηλεκτρονική δημοσκόπηση για την πρακτική των επιταγών


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Επιμελητήριο Ρεθύμνης

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Ηλεκτρονική δημοσκόπηση με στόχο να καταγράψει την πρακτική των επιταγών που επικρατεί σήμερα στις επιχειρήσεις  μέλη του, προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις για σοβαρή και μελετημένη αντιμετώπισης του φαινομένου, με στόχο την εξασφάλιση της ρευστότητας της αγοράς διενεργεί το Επιμελητήριο Ρεθύμνης.

Η ηλεκτρονική δημοσκόπηση διενεργείται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, το αργότερο μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2010. Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://www.surveymonkey.com/s/N8XCGSD

Όπως είναι γνωστό, η επιταγή είναι ένα μέσο εξόφλησης χρηματικών υποχρεώσεων που αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τα μετρητά. Στην Ελλάδα οι μεταχρονολογημένες επιταγές, χρόνια τώρα αποτέλεσαν μία πρακτική που διευκόλυνε τις επιχειρήσεις ως πιστωτικό εργαλείο, ιδιαίτερα τις μικρότερες. Από πλευράς τους και οι Τράπεζες απεδέχθησαν την πρακτική και στήριξαν δάνεια στη βάση των προς είσπραξη επιταγών που διαθέτουν οι πελάτες τους.

Παράλληλα, ανέκαθεν οι δείκτες των ακάλυπτων επιταγών αποτέλεσαν οδηγό για τα προβλήματα ρευστότητας, την πιστωτική ασφυξία και τον βαθμό επισφάλειας που δημιουργείται από την ανεπιτυχή επιχειρηματικότητα.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει περάσει τις δικές της επιπτώσεις στο σύστημα πληρωμών με μεταχρονολογημένες επιταγές, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για ευνοϊκή αντιμετώπιση αυτών που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις επιταγές που εξέδωσαν, ενώ η εκρηκτική κατάσταση από το ύψος των ακάλυπτων επιταγών το προηγούμενο έτος αποτέλεσε πρωτόγνωρο φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί θετικά η συγκυρία και να προχωρήσουμε στην κατάργηση των μεταχρονολογημένων επιταγών, λαμβάνοντας βέβαια τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή μετάβαση της αγοράς στο νέο καθεστώς.

Σήμερα οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εμπλοκή σε θέματα ρευστότητας άμεσα ή έμμεσα, είτε εξαιτίας δυσκολίας πληρωμής, είτε εξαιτίας προβληματικών επιταγών τρίτων. Έτσι, σε ένα επικίνδυνο παιγνίδι απεγνωσμένης αναζήτησης λύσεων πληθώρα επιταγών «αντικαθίστανται» «σπάνε» ή τελικά «σφραγίζονται».

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: