Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής εξαγωγών και η αναδιοργάνωση των φορέων και των εργαλείων ενίσχυσης της εθνικής εξωστρέφειας τέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας. Λούκας Κατσέλη με τους εκπροσώπους της εξαγωγικής επιχειρηματικής κοινότητας.
Στη σημερινή διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με την Υπουργό κα. Κατσέληαναφέρθηκε επίσης ηαναγκαιότητα των σκληρών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, την επαναφορά της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και η αυστηρή τήρηση του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), χωρίς παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις, με συνεργασία και συναίνεση όλων των κοινωνικών ομάδων.
Μείζον θέμα αυτή την περίοδο της ύφεσης και της πιστωτικής ασφυξίας είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και η ενίσχυση της ρευστότητάς τους ως προϋπόθεση της βιωσιμότητας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας συνολικά. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Βασίλης Θωμαΐδης δήλωσε στην Υπουργό ότι ο ΣΕΒΕ χαιρετίζει και στηρίζει τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών που λαμβάνει η Κυβέρνηση. Στη δυσμενή οικονομική συγκυρία καλούμαστε όλοι να συμβάλλουμε, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Από την κοινή εθνική αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να απουσιάζουν οι τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να στηρίξουν ουσιαστικά τα νέα μέτρα και να εφαρμόσουν απρόσκοπτα τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών, με διασφάλιση βεβαίως της κεφαλαιακής τους επάρκειας, δεχόμενες μείωση των κερδών τους.
Ο κρίσιμος πυλώνας για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση είναι η προώθηση των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θωμαΐδης κατέθεσε την πρόταση του ΣΕΒΕ για ένα νέο καινοτόμο Σύστημα στήριξης της Εθνικής Εξωστρέφειας. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να σχεδιασθεί για να καλύψει τις υφιστάμενες αδυναμίες και να οδηγήσει μέσα στην επόμενη πενταετία στο διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών.
Κύρια σημεία του είναι:
Στο μεγάλο αυτό στοίχημα για την χώρα μας, καθοριστική θα είναι η υιοθέτηση δράσεων εξωστρέφειας στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Η εξειδίκευση και η αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΣΠΑ θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζήτησε από την Υπουργό την άμεση έναρξη της απαραίτητης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και την ενίσχυση των Περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών, έτσι ώστε οι πόροι του ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον ΣΕΒΕ στην καθυστέρηση της αξιολόγησης των προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, τα οποία πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρηματοδοτικά μέσα που ενθαρρύνουν τις διασυνοριακές, διακρατικές και διαπεριφερειακές συνεργασίες.
Για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε την ανάγκη της περιφέρειας για την έμπρακτη υποστήριξη της ανάπτυξής της και της στενής συνεργασίας με το ΥΠΟΙΑΝ, που κάνουν επιτακτική και δραματικά επίκαιρη την παρουσία και την λειτουργία του Υπουργείου στη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά της η Υπουργός κα. Κατσέλη αναγνώρισε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής εξαγωγών, τον κατακερματισμό των φορέων που ασχολούνται με την εξωστρέφεια, την έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων Υπουργείων, τη μη διασύνδεση του εσωτερικού εμπορίου με τις εξαγωγές, το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο και τη μη στοχευμένη και αναποτελεσματική προώθηση στο εξωτερικό.
Τόνισε την ανάγκη για αναδιάρθρωση της παραγωγής με την χρήση αναπτυξιακών εργαλείων (αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και την αποκέντρωση των πόρων στις περιφέρειες και στα υπουργεία με προγραμματικές συμβάσεις με το ΥΠΟΙΑΝ.
Η κα. Κατσέλη ζήτησε τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για κίνητρα για εξαγωγική δραστηριότητα και διεθνή ανταγωνιστικότητα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο που θα τεθεί σε διαβούλευση το προσεχές διάστημα καθώς για δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας για την εξειδίκευση των προγραμμάτων του Υπουργείου, σε τομεακό (ΕΠΑΝ ΙΙ) και σε περιφερειακό επίπεδο.
Ως προς το θεσμικό όργανο που θα ασχολείται συστηματικά με την πολιτική εξωστρέφειας, επιδιωκόμενο είναι η αναδιοργάνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ), καθώς εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα είναι έννοιες αλληλένδετες, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση του Συμβουλίου με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό και τα επιμέρους εθνικά των άλλων χωρών μελών.
Τέλος, ειδική μνεία έγινε στην πολύτιμη και συσσωρευμένη εμπειρία του ΚΕΠΑ στην αξιολόγηση προγραμμάτων, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο ΣΕΒΕ θα συνεχίσει τη συνεργασία με την Υπουργό για την περαιτέρω εξειδίκευση της πρότασής του για το νέο σύστημα εξωστρέφειας καθώς και για όλα τα άλλα θέματα αρμοδιότητάς της που αφορούν άμεσα τις επιχειρήσεις με διεθνή δραστηριότητα.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: