Το Ελληνικό Εμπόριο σε κάθε γωνιά της χώρας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΕΣΕΕ να επιδείξει οικονομικό και κοινωνικό πατριωτισμό, απορροφώντας την αύξηση του Φ.Π.Α.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

 

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ήταν το αντικείμενο του έκτακτου συμβουλίου μεταξύ του Προεδρείου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και των Ομοσπονδιών μελών της.  Στη συνάντηση εκφράστηκε η έντονη ανησυχία απ’ όλους τους παριστάμενους φορείς, που εκπροσωπούν το εμπόριο στις περιφέρειες της χώρας, για κλείσιμο όλο και περισσοτέρων επιχειρήσεων με μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.

Ο εμπορικός κόσμος της χώρας εκτιμά ότι η συρρίκνωση του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης θα οδηγήσει σε μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης και της παραγωγικότητας κατά 5%, που σημαίνει ότι θα λείψουν από την αγορά το 2010 περίπου 8,3 δις ευρώ. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της συμπίεσης των δαπανών και των εισοδημάτων αλλά και της επιβολής επιπλέον φόρων κατά 4,8 δις ευρώ, να αυξηθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή (12,5 δις) και η εισφοροδιαφυγή (8,5δις).

Στο έκτακτο συμβούλιο, αποφασίστηκε, το Ελληνικό Εμπόριο να καλέσει όλους τους μικρούς και μεγάλους εμπόρους σε κάθε γωνιά της χώρας να επιδείξουν οικονομικό και κοινωνικό πατριωτισμό, απορροφώντας την αύξηση του Φ.Π.Α., όπου και όσο είναι δυνατόν, απαλλάσσοντας έτσι τους καταναλωτές από  μια επιβάρυνση, η οποία, σύμφωνα με το ύψος της ετήσιας ιδιωτικής κατανάλωσης,  ξεπερνά τα 1,3 δις ευρώ. Σημειωτέον ότι η ανταπόκριση των Ομοσπονδιών και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων στην έκκληση για καμία ανατίμηση σε κανένα βασικό αγαθό ήταν συγκινητική.

 Παράλληλα, με αφορμή το σχέδιο της Κομισιόν και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Όλι Ρεν για μειώσεις  αμοιβών και εργασιακές ανατροπές στον ιδιωτικό τομέα, έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για παρέμβαση σε δώρα και επιδόματα των εργαζομένων μας αλλά και για οποιαδήποτε μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.  Επίσης αποφασίστηκε η ΕΣΕΕ σε καμία περίπτωση να μην δεχθεί την παραμικρή αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων αφού η ΕΓΣΣΕ είναι η κορυφαία συνδικαλιστική αυτονομία   των Κοινωνικών Εταίρων και αυτή που καθορίζει αμοιβές αλλά και αυξήσεις.

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας μπορεί να είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δανεισμού της χώρας από τις αγορές του εξωτερικού, σε καμία περίπτωση από μόνα τους όμως δεν θα είναι αποτελεσματικά αν άμεσα η κυβέρνηση δεν ενεργοποιήσει όλους τους διαθέσιμους αναπτυξιακούς μηχανισμούς. Η ρύθμιση που ανακοινώσε το ΥΠΟΙΑΝ για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, με εγγυημένα δάνεια ύψους 2 δις ευρώ, για την κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών είναι σημαντική και θα δώσει ανάσα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα ασφαλιστικά και δημόσια ταμεία.  

Στο έκτακτο συμβούλιο κυρίαρχο αναδείχθηκε το αίτημα του εμπορικού κόσμου της χώρας προς την Κυβέρνηση με το οποίο την καλεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην περιστολή δημοσίων δαπανών – όχι μέσω της περιστολής των αμοιβών των μισθωτών και των συνταξιούχων – αλλά μέσω του ελέγχου της σπατάλης που γίνεται σε άσκοπες προμήθειες και σε φορείς που δεν προσφέρουν τίποτα παρά διογκώνουν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Ο εμπορικός κόσμος απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις που πραγματικά θα εκσυγχρονίσουν το κράτος, θα δημιουργήσουν συνθήκες διαφάνειας, υγιούς ανταγωνισμού και επανόδου στην ανάπτυξη.

 Ο εμπορικός κόσμος της χώρας πιστεύει ότι με κλασσικές συνταγές δεν θα χτυπήσουμε την ύφεση παρά μόνο με τολμηρές τομές και αναπτυξιακές ενέργειες.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: