Απαραίτητη χαρακτηρίζει η ΕΣΕΕ την πρόταση απλοποίησης των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η προώθηση της συγκεκριμένης ρύθμισης για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη συρρίκνωση του χρόνου για την ίδρυση μιας επιχείρησης καθίσταται σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Για να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει προς την έξοδο από την κρίση απαιτούνται, πέρα από δημοσιονομικά μέτρα που θα μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, και μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, που θα δώσουν μία αναπτυξιακή στροφή στην οικονομία μας.

Η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης, εξέλιξης ή λύσης μίας εταιρείας, με ουσιαστικό περιορισμό και της γραφειοκρατίας και του κόστους που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, μπορεί να συντελέσει προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ελκυστικότερο και για όσους ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και για όσους επιθυμούν να επενδύσουν μελλοντικά και να στείλει ένα μήνυμα θετικό.

Άλλωστε η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας επί μακρό διεκδικούσε την παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να ακολουθήσει και η χώρα μας το δρόμο της Ευρώπης, όπου σε κοινοτικό επίπεδο –τόσο στη Στρατηγική της Λισσαβόνας όσο και στην Κοινοτική Πρωτοβουλία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Small Business Act- τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. καλούνται να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν την αυτονόητη απλοποίησης της διαδικασίας ίδρυσης μίας εταιρείας: με την καθιέρωση Υπηρεσίας Μίας Στάσης, τη μείωση του κόστους και τη μείωση χρόνου της διαδικασίας.

Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της Ευρώπης. Ο κοινοτικός μέσος όρος για το διοικητικό κόστος ίδρυσης μιας επιχείρησης είναι €830, ενώ στην Ελλάδα το κόστος ξεπερνά τα €1366. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος χρόνου ίδρυσης μιας εταιρίας σε κοινοτικό επίπεδο είναι 15 ημέρες, ενώ στην Ελλάδα είναι πάνω από 30 μέρες.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που προτείνεται με την παρούσα πρόταση νόμου είναι σε σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλει αν υιοθετηθεί στην απλοποίηση της διαδικασίας και στην συρρίκνωση του χρόνου για την ίδρυση μιας εταιρείας, με την αξιοποίηση του νέου Ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώουστην περίπτωση των ΟΕ-ΕΕ από 16 σε 2 μέρες, στην περίπτωση των ΕΠΕ από 18 σε 2 μέρες και τέλος στις ΑΕ από 14 σε 2 μέρες.

Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου θα συμβάλλει στην πάταξη της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην προώθηση μιας δυναμικής αναπτυξιακής πολιτικής που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ, καταθέτοντας την πρόταση αυτή σε δημόσιο διάλογο.

Είναι επίσης θετικό να γίνονται ολοκληρωμένες και εποικοδομητικές προτάσεις δείχνοντας το δρόμο που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε καθώς οι προκλήσεις των καιρών απαιτούν από όλους μας και κυρίως από εργοδότες και εργαζομένους να επιδείξουμε την αναγκαία σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Μέσα από συνεργασία και μια ευρύτερη συναίνεση οφείλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας χτίζοντας την κοινωνία του αύριο που θα στηρίζεται σε κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοκρατία, ισονομία και ισοπολιτεία. Μόνο ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κράτος απαλλαγμένο από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά  μπορεί να δώσει ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσει   προϋποθέσεις ανάπτυξης .

 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: