Αναστάτωση στην αγορά από αόριστες διατάξεις στο νόμο


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

«Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης (Ειδικός φόρος σε είδη πολυτελείας - Πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών - Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ)» 

Επείγουσα έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών κάνουν οι φορείς της αγοράς για αναστολή της έναρξης ισχύος της διάταξης που προβλέπει επιβολή φόρου πολυτελείας στα δερμάτινα είδη (γενικώς) καθώς και στα προϊόντα αργυροχρυσοχοΐας έως ότου εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που θα δίδουν τις αναγκαίες διευκρινίσεις και θα επιτρέπουν τον σαφή διαχωρισμό των προϊόντων, θα ορίζουν σαφείς ελεγκτικές διαδικασίες και δεν θα αφήνουν περιθώρια για τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ο νέος νόμος 3833/2010 της Κυβέρνησης περί «Προστασίας της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης (Ειδικός φόρος σε είδη πολυτελείας - Πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών - Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ)» έχει αρκετές ασάφειες και δημιουργεί χάος στην αγορά καθώς χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν ή εμπορεύονται δερμάτινα είδη και κοσμήματα καλούνται να καταβάλουν φόρο με αναδρομική ισχύ από 4 Μαρτίου 2010, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο.

Αυτό είναι άλλωστε και το συμπέρασμα ευρείας σύσκεψης εκπροσώπων της αγοράς που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΕΕ με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Υποδημάτων και Εξαγωγέων (ΕΛΣΕΒΒΥΕ), της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος κ.α.

Η ανησυχία των εμπόρων αλλά και των εισαγωγέων και κατασκευαστών των δερματίνων ειδών και των ειδών αργυροχρυσοχοΐας έγκειται στο γεγονός ότι όπως είναι διατυπωμένο αυτή τη στιγμή το σχετικό άρθρο 17 του Νόμου, πέραν της αποδεκτής από την αγορά επιβολής φόρου πολυτελείας σε τεχνουργήματα από δέρμα ερπετών, κροκοδείλων, σαυροειδών και αγρίων ζώων, θα οδηγήσει τελικά να επιβαρυνθούν με φόρο πολυτελείας πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως τσάντες, πορτοφόλια, ζώνες, παπούτσια, παντόφλες κ.ά, τα οποία είναι κατασκευασμένα από μη πολυτελή δέρματα (π.χ. αρνί, μοσχάρι κ.α.). 

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αδυναμία ταυτοποίησης των προϊόντων που είναι υπόχρεα στο φόρο, λόγω της μη ύπαρξης αντίστοιχων κωδικών δασμολογικών κλάσεων και όπως επισημαίνεται από την ΕΣΕΕ σε ενδοκοινοτικές αγορές δεν μπορεί να επιβληθεί η περιγραφή του είδους σε ξένους οίκους καθώς ακολουθείται η συνδυασμένη ονοματολογία των δασμολογικών κλάσεων, η οποία χρησιμοποιείται και στην intrastat. 

Η αοριστία ως προς τον ακριβή και λεπτομερή προσδιορισμό των προς φορολόγηση ειδών καθιστά πολύπλοκη υπόθεση την απόδοση από τις επιχειρήσεις στο ελληνικό δημόσιο του αντίστοιχου τιμήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή του Νόμου έχει ήδη αρχίσει από τις 04/03/2010, επιβάλλεται η εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργείου περιγραφή των συγκεκριμένων δασμολογικών κλάσεων των ειδών, στα οποία θα επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας ώστε να μην επαφίεται το κράτος κάθε φορά στην επιχείρηση να αποδώσει τον αναλογούντα φόρο πολυτελείας αλλά κυρίως να μην υφίσταται ο κίνδυνος να χρεωθεί στους καταναλωτές φόρος για είδη που βρίσκονται εκτός του πνεύματος του νόμου.

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδη «η αγορά είναι ήδη επιβαρυμένη από σειρά προβλημάτων και η εφαρμογή της σχετικής διάταξης του Νόμου, εκτός του ότι δεν κινείται σε μία λογική απλοποίησης, ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας συνθηκών συναλλαγής μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων ενώ οι έλεγχοι θα καταστούν πολύπλοκοι, χρονοβόροι και αναποτελεσματικοί».

 

Παράλληλα ζητείται από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να λάβει υπόψη της τον αθέμιτο ανταγωνισμό για ομοειδείς επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, καθώς οι υφιστάμενες διατάξεις υποχρεώνουν να επιβάλλεται φόρος στα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα επί της τιμής πώλησης. Σε περίπτωση που μία εταιρία παράγει και πωλεί λιανικώς τα ίδια προϊόντα, αυτά θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο φόρο πολυτελείας σε αντίθεση με το αν εισάγονταν ή αγοράζονταν χονδρικώς. Για το λόγο αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο φόρος θα πρέπει να επιβάλλεται στο κόστος παραγωγής.

 

Τέλος η ΕΣΕΕ  καλεί το Υπουργείο, καθώς το θέμα απασχολεί χιλιάδες ΜΜΕ του εμπορίου αλλά και της μεταποίησης, για την άμεση ανταπόκριση από μέρους της πολιτικής ηγεσίας ώστε να εκδοθούν άμεσα οι προβλεπόμενες Υπουργικές Αποφάσεις για την εξειδίκευση των μέτρων ή –ακόμη καλύτερα- να κατατεθεί τροπολογία συμπλήρωσης του νόμου, η οποία ενδείκνυται για λόγους πληρότητας της διάταξης.

 

Τις επόμενες μέρες η ΕΣΕΕ θα ενημερώσει για το θέμα τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: