Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών. Συστράτευση για την υλοποίηση ενός εθνικού πλαισίου εξωστρέφειας


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικούς Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε στη μείωση των ελληνικών εξαγωγών που προκάλεσε η διεθνής οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ πάνω από 3 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2009 σε σχέση με το 2008, υποχωρώντας σε επίπεδο χαμηλότερο ακόμη και από αυτό του 2005. Tο 2009 οι εξαγωγές της χώρας περιορίστηκαν στα 14,4 δισ. ευρώ, από 17,4 δισ. που ήταν ένα χρόνο πριν, κατέγραψαν δηλαδή πτώση 17,5%.

Και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θύμισε ο κ. Κορκίδης, οι εξαγωγές πέρσι έφτασαν μόλις τα 26,95 δισ. ευρώ, έναντι 34,1 δισ. το 2008. Δηλαδή, μειώθηκαν πάνω από 7 δισ. ευρώ και έπεσαν σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο του 2006 (τότε η αξία των εξαγωγών υπηρεσιών ήταν 28,4 δισ. ευρώ).

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, κρίνοντας απαραίτητη, συν τοις άλλοις, την επαναφορά του εξαγωγικού πριμ με φορολογική απαλλαγή έως 3% επί του ετήσιου τζίρου.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας σε κοινή συστράτευση για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού πλαισίου εξωστρέφειας με Ολοκληρωμένα Προγράμματα (Ο.Π.) στήριξης και τοποθέτησης προϊόντων σε διεθνή δίκτυα με συλλογικό τρόπο, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της παρουσίας των επιχειρήσεων στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές.

Καινοτομία των προγραμμάτων αυτών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλη Κορκίδη, θα είναι η συνδυασμένη προώθηση μιας ολοκληρωμένης ομάδας προϊόντων και υπηρεσιών με κοινή στόχευση και συντονισμένες δράσεις κάτω από μια ομπρέλα. Η διάσταση αυτή της προώθησης δημιουργεί συνέργιες και οικονομίες κλίμακας. Κυρίως όμως αξιοποιεί τα επιμέρους ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων και υπηρεσιών του τομέα και δημιουργεί μια νέα πρόταση “concept” για την αποτελεσματική προσέγγιση των κοινών-στόχων στις επιλεγμένες αγορές και την επιτυχή δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνείς επιχειρήσεις.

Τα Ο.Π. αναφέρονται σε προϊόντα/κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και σε προϊόντα του παραδοσιακού τομέα που μπορεί να εξελιχθούν σε υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.  Η ΕΣΕΕ προτείνει να δρομολογηθούν Ο.Π. για τις παρακάτω ομάδες προϊόντων/υπηρεσιών.

  • Δομικά υλικά και υπηρεσίες κατασκευών, μελετών κτλ,
  • Προϊόντα μόδας και “life style” όπως ένδυση, υπόδηση, καλλυντικά, κόσμημα, αξεσουάρ,
  • Προϊόντα/υπηρεσίες που ενσωματώνουν τεχνολογία, μικροηλεκτρονική, ενέργεια, πληροφορική, βιοτεχνολογία κτλ,
  • Προϊόντα διατροφής και γαστρονομίας.

 

Οι επιμέρους στόχοι των Ο.Π. είναι:

  • Η βελτίωση της εικόνας των προϊόντων συνολικά και η ανάδειξη των ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων,
  • Η τοποθέτηση των προϊόντων και υπηρεσιών του τομέα σε επιλεγμένες αγορές,
  • Η δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνείς επιχειρήσεις,
  • Η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιρειών τόσο για την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας όσο και για την ανάπτυξη κοινών δράσεων,
  • Η δημιουργία συμμαχιών μεταξύ των μεγάλων και των μικρότερων ελληνικών επιχειρήσεων του τομέα.

 

Τα Ο.Π. υλοποιούνται από τον ΟΠΕ σε συνεργασία με τις οικείες κλαδικές οργανώσεις και φορείς, όπως η ΕΣΕΕ κ.α., με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων αλλά και στην κινητοποίηση των επιχειρήσεων.

 

Αναμενόμενα οφέλη των Ο.Π. είναι σύμφωνα με την ΕΣΕΕ:

  • Συμβολή στην αύξηση ελληνικών εξαγωγών προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας,
  • Διεθνοποίηση της δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων,
  • Βελτίωση της θέσης των ελληνικών προϊόντων στις αγορές,
  • Αναβάθμιση της ποιότητας των μεθόδων προώθησης και δημιουργία οικονομίας κλίμακας,
  • Δημιουργία προϋποθέσεων δικτύωσης και συνεργασίας της παραγωγής- του εμπορίου- των υπηρεσιών,
  • Αναβάθμιση της παραγωγής σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Tέλος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ζήτησε με επιστολή του από την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη την παράταση της ισχύος της ρύθμισης για την ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων ΜΜΕ από τις τράπεζες ώστε να συνδυαστεί με τα επωφελή νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, όπως για αποπληρωμή οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικούς φορείς, αλλά και προκειμένου οι τράπεζες να ενημερώσουν τα υποκαταστήματα τους και να αρχίσει η ρύθμιση οφειλών ως διαδικασία να εξυπηρετείται από τις τράπεζες.


ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΕΣΕΕ

·        Η μείωση είναι ακόμη πιο έντονη (-21,6%) αν η αξία των εμπορευματικών συναλλαγών υπολογιστεί σε δολάρια.

·        Κατά την περσινή χρονιά, οι ελληνικές εξαγωγές δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε το 30% των εισαγωγών.

·        Το 2009 ήταν η πρώτη χρονιά μετά το 2003, δηλαδή ύστερα από 6 χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας, που μειώθηκαν οι συνολικές εξαγωγές της χώρας.

·        Πτωτική ήταν η πορεία των εξαγωγών προς σχεδόν όλες τις γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, με μοναδική εξαίρεση τις εξαγωγές προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (αύξηση 2,6%). Οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 19,6%, ενώ λίγο χαμηλότερη ήταν η πτώση προς τις χώρες της Ευρωζώνης (-18,5%).

·        Οι εξαγωγές προς τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ μειώθηκαν κατά 33,2%, ενώ μείωση της τάξης του 19,5% καταγράφηκε στις εξαγωγές προς τα Βαλκάνια.

Χαρακτηριστικό της γενικής υποχώρησης των εξαγωγών είναι και το στοιχείο της μείωσης των χωρών στις οποίες η Ελλάδα εξάγει αγαθά αξίας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια (από 36 χώρες το 2008 σε 32 χώρες το 2009). Η Γερμανία προσπέρασε και πάλι την Ιταλία στην πρώτη θέση των χωρών προορισμού των ελληνικών προϊόντων.

Τη μεγαλύτερη αντοχή στις πιέσεις έδειξαν τα αγροτικά προϊόντα, οι εξαγωγές των οποίων μειώθηκαν μόλις 1,9%. Έτσι, το μερίδιό τους στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας αυξήθηκε από 21% το 2008 σε 25% το 2009. Σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά προϊόντα, το ποσοστό μείωσης έφτασε το 20,6%, ενώ μειωμένες κατά 28,4% ήταν οι εξαγωγές καυσίμων και κατά 8,2% οι εξαγωγές πρώτων υλών.

Η καθοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή τους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες. Ήδη, οι εξαγωγές δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόλις το 6,1% του ΑΕΠ

Στις υπηρεσίες καταγράφεται, μείωση 20,9% σε σχέση με το 2008 των ελληνικών εξαγωγών υπηρεσιών, με σημαντικότερο το πλήγμα για τον κλάδο των μεταφορών, όπου το ποσοστό μείωσης έφτασε το 29,4%.

Τέλος, το εξωτερικό εμπόριο υπηρεσιών είναι πλεονασματικό για τη χώρα μας. Όμως, πέρσι το πλεόνασμα περιορίστηκε δραστικά, κατά 26,9% και διαμορφώθηκε στα 12,6 δισ. ευρώ από 17,1 δισ. ευρώ το 2008.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:







Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: