Να περάσει η ενίσχυση ρευστότητας από τις τράπεζες στην αγορά


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η ρευστότητα και οι εγγυήσεις που άντλησαν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, από το πακέτο των €28 δις, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει το ρεκόρ μείωσης της πιστωτικής επέκτασης, δεν διοχετεύτηκαν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία.

Ευελπιστούμε ότι με την παράταση μέχρι τις 30/6/2010 της χρήσης του πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας της οικονομίας, με επιπλέον εγγυήσεις συνολικού ύψους περίπου €16,8 δις, θα ενισχυθεί επιτέλους η ρευστότητα των επιχειρήσεων με την επανεκκίνηση της δανειοδότησής τους. Όμως αυτό πρέπει να διενεργηθεί σύμφωνα με τα επιτόκια της αγοράς και όχι υψηλότερα.

Το Υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τις εγγυήσεις που θέτει στην διάθεση των εμπορικών τραπεζών, θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσει και μια σειρά από διαδικασίες ελέγχου των δανείων που θα δίνουν οι τράπεζες στην αγορά, σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση.

Η ΕΣΕΕ προτείνει στις τράπεζες την επαναδιαπράγματευση των δόσεων και την ανάλογη παράταση πληρωμών, κυρίως των επαγγελματικών δανείων που βρίσκονται «στο κόκκινο».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των οποίων έχει σταματήσει η αποπληρωμή για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, έχουν φτάσει από 7,2% το 2009 στο 8% του συνόλου των χορηγήσεων, το οποίο σε απόλυτα ποσά είναι €17,5 δις.

Πρόσφατα, η ΕΣΕΕ με επιστολή της στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, ζήτησε μια εύλογη παράταση στην υπαγωγή των επιχειρήσεων στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών, θεωρώντας ότι η παράταση αυτή θα συνυπάρξει χρονικά και υποστηρικτικά με τον επόμενο κύκλο του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και με την παράταση της χρήσης του υπόλοιπου πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας από τις τράπεζες.

Η ταυτόχρονη ενεργοποίηση όλων των παραπάνω βοηθημάτων, θα δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς ανάγκης να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας, αλλά και στις τράπεζες να εισπράξουν «ξεχασμένες» δόσεις παλαιότερων οφειλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, 6 στους 10 Έλληνες είναι δανειολήπτες, 3 στους 10 αδυνατούν να πληρώσουν, ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι επιδεινώνεται συνεχώς η οικονομική τους κατάσταση.

Το Ελληνικό Εμπόριο δεν αναζητά ευθύνες, ούτε επιθυμεί να δημιουργήσει «ενόχους» για τα προβλήματα δανεισμού που αντιμετωπίζει. Αντίθετα, επιδιώκει άμεση στήριξη από την πρόσφατη νομοθεσία και ενίσχυση της ανεπαρκούς ρευστότητάς του από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: