Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας επιτάσσει την άμεση στροφή της οικονομίας μας στο διεθνές εμπόριο και την εξωστρέφεια


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Σ.Ε.Β.Ε

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Το κλίμα ανάκαμψης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα θετικό για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς δίνει την απαιτούμενη ώθηση για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους του 2009. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τουλάχιστον στο 4%, καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξή στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής. Τα παραπάνω, για μια ακόμη φορά καθιστούν όσο πιο άμεση την επέμβαση για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, τόσο σε αξία όσο και σε αριθμό εξαγωγικών επιχειρήσεων, μέσα από τη χάραξη μιας αποτελεσματικής, εθνικής στρατηγικής εξαγωγών και την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς όφελος της εξωστρέφειας.

 

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat, έπειτα από ένα έτος συνεχούς πτώσης των εξαγωγών των Ευρωπαϊκών Οικονομιών, τον Ιανουάριο 2010 τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ είναι πλέον εμφανή. Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 3,2% συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2009 και οι εξαγωγές της Ευρωζώνης αύξηση κατά 2,3% αντίστοιχα. Οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν οριακή αύξηση κατά 1%, ποσοστό κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ελληνική οικονομία σε επίπεδο εξαγωγών στην ΕΕ-27 συνεχίζει να καταλαμβάνει την 21η θέση και σε επίπεδο Ευρωζώνης την 14η.

 

Στο σύνολο των 27 οικονομιών, την καλύτερη επίδοση σε επίπεδο εξαγωγών καταγράφει η οικονομία της Μάλτας (25%), η Ρουμανία (22%) και η Ουγγαρία (17%), συνεισφέροντας ωστόσο με μικρό ποσοστό στο σύνολο των ευρωπαϊκών εξαγωγών, ενώ οκτώ ευρωπαϊκές οικονομίες σημειώνουν περαιτέρω συρρίκνωση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, μέσα σε αυτές και η Γερμανία (-1%).

 

Στις εμπορικές ροές της ΕΕ-27 με τους βασικούς της εταίρους, καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών με τις οκτώ από τις δέκα συνολικά οικονομίες. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Eurostat αποδίδουν ισχυρότερη αύξηση στο μερίδιο αγοράς της ΕΕ-27 στην Κίνακατά 49% και στην Τουρκία κατά 35%. Οριακή πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές μόνο με τις ΗΠΑ, κατά 2% και την Ρωσία κατά 6%.

 

Εξετάζοντας κλαδικάτις εξαγωγές της ΕΕ-27 για τον πρώτο μήνα του 2010 συνολικά παρατηρείται αύξηση και στους έξι κυριότερους κλάδους, με σημαντικότερη την αύξηση στον κλάδο των πρώτων υλών, κατά 50% και στον κλάδο των χημικών προϊόντων κατά 18%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Συνολικά, οι εξαγωγές βιομηχανικών αγαθών της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 7% και των πρωτευόντων αγαθών κατά 16%. Εξετάζοντας τις ελληνικές εξαγωγές ανά κλάδο τον Ιανουάριο 2010, παρατηρείται ότι αντίστοιχα με την ΕΕ-27, και για την Ελλάδα, ισχυρότερη άνοδο καταγράφουν οι εξαγωγές πρώτων υλών, κατά 65%, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η άνοδος στα καύσιμα, κατά 22%. Ωστόσο, συνολικά ο κλάδος των βιομηχανικών αγαθών σημειώνει πτώση κατά 2%, ενώ ο κλάδος των πρωτευόντων αγαθών αύξηση κατά μόλις 5%.

 

Οι εισαγωγές της ΕΕ-27 τον πρώτο μήνα του 2010 κατέγραψαν αντίστοιχα αυξητική πορεία, με μικρότερο ωστόσο ρυθμό, και συγκεκριμένα με αύξηση κατά 1,3%. Οι εισαγωγές της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1%, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 3% τον εξεταζόμενο μήνα. Στο σύνολο των 27, δώδεκα κράτη-μέλη της ΕΕ σημειώνουν μείωση των εισαγωγών τους, με υψηλότερη της Μάλτας κατά 25%.

 

Πίνακας 1. Ετήσια τάση εξαγωγών ΕΕ-27 και Ελλάδας, ανά κυριότερο κλάδο, για την περίοδο Ιανουάριος 2009-10

 

 

ΕΤ 2010/2009

ΕΕ-27

Ελλάδα

Πρωτεύοντα αγαθά

16%

5%

Τρόφιμα-Ποτά

4%

-8%

Πρώτες ύλες (εκτός από καύσιμα)

50%

65%

Καύσιμα

16%

22%

Βιομηχανικά προϊόντα

7%

-2%

Χημικά προϊόντα

18%

12%

Μηχανήματα&οχήματα

3%

-3%

Άλλα βιομηχανικά προϊόντα

7%

-8%

Άλλα

-13%

-2%

Πηγή: Eurostat

Επεξεργασία: ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ

ΕΤ: Ετήσια Τάση

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:







Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: