Αίτημα της ΕΣΕΕ για μεγαλύτερη ενίσχυση του Εμπορίου μέσω ΕΣΠΑ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή της προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη ζητά μεγαλύτερη ενίσχυση του Εμπορίου μέσω ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα η επιστολή της ΕΣΕΕ έχει ως κάτωθι:

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, το Μάιο του 2009, προκηρύχθηκε από το τότε υπουργείο Ανάπτυξης, Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου- Υπηρεσιών, στο πλαίσιο των Π.Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 1.050 εκ. ευρώ, με τον τίτλο «1η Δράση ενίσχυσης ΜΜΕ»

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, το Υπουργείο προέβη σε δραστική περικοπή του προϋπολογισμού κατά 50% (από συνολικό αρχικό ύψος 1,050 δισ. ευρώ στα 500 εκ.).

Με την ολοκλήρωση των υποβολών, περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2009, το σενάριο του μειωμένου ενδιαφέροντος συμμετοχής του επιχειρηματικού κόσμου στην εν λόγω προκήρυξη, διαψεύστηκε, καθώς οι υποβολές επενδυτικών προτάσεων ξεπέρασαν τις 43.750 χιλιάδες πανελλαδικά.

Έχουμε πληροφορηθεί ότι με το πέρας των αξιολογήσεων, έχουν διαμορφωθεί οι βάσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού, «κλείνοντας» ουσιαστικά την πόρτα της χρηματοδότησης σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, οι οποίες δοκιμάζονται την τελευταία χρονική περίοδο. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι για τις 43.750 αιτήσεις συμμετοχής, οι εγκρίσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 5.600. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προκήρυξη του 2007, που αφορούσε μόνο τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών οι εγκρίσεις πλησίασαν πανελλαδικά τις 15.000.

Ένα άλλο σημαντικό δεδομένο, που αφορά την προκήρυξη του 2007 είναι ότι από το σύνολο των εγκεκριμένων προτάσεων, το 25% των επιχειρήσεων δεν προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων -παραιτήθηκε- και κατ’ επέκταση ούτε στην υλοποίηση, ενώ από τον υπόλοιπο προϋπολογισμό, έχει περικοπεί ένα ποσοστό της τάξης του 30% στο στάδιο της πιστοποίησης. Συνολικά, λοιπόν, φαίνεται ότι υλοποιήθηκε τελικά μόλις το 50% από την αρχική δέσμευση. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που θα μπορούσε να υπάρξει μια αρχική υπερδέσμευση –συνήθης πρακτική για τις δράσεις κρατικών ενισχύσεων- για την τρέχουσα προκήρυξη, έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις.

Επίσης, σημαντικό ρόλο για το μειωμένο αριθμό εγκρίσεων διαδραματίζει και η τροποποίηση της κατανομής του προϋπολογισμού στις 4 θεματικές ενότητες. Από την, αρχικά, ισομερή κατανομή 250 εκ. ευρώ ανά ενότητα, τελικά κατανέμονται μόνο 90 εκ. σε υπηρεσίες και εμπόριο- παρόλο που έχουν υποβληθεί υπερ-πολλαπλάσιες αιτήσεις- και από 200 και 100 εκ. ευρώ στη μεταποίηση και στον τουρισμό αντίστοιχα.

 

Επιπλέον, με την προκήρυξη του προγράμματος του ΕΣΠΑ, πληθώρα επιχειρήσεων, προχώρησαν ήδη σε δαπάνες υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων, γνωρίζοντας την υψηλή βαθμολογία που συγκεντρώνουν, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, και μια ενδεχόμενη απόρριψή τους, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα, δυσπιστία και δυσαρέσκεια στους επενδυτές.

Κυρία Yπουργέ,

Είναι τουλάχιστον παράδοξο την ίδια ώρα που απορρίπτονται χιλιάδες άριστες, βιώσιμες και θετικά αξιολογούμενες επιχειρήσεις -με βάση τα κριτήρια του ίδιου του Υπουργείου- να προκηρύσσεται νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μεταποιητικών μονάδων συνολικού π/υ 200 εκ. ευρώ. Αναφερόμαστε στο ήδη ανακοινωθέν πρόγραμμα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» που απευθύνεται στην ίδια κατηγορία επιχειρήσεων (μικρές μεταποιητικές με λιγότερα από 50 άτομα προσωπικό) με το υπό αξιολόγηση πρόγραμμα.

Από την πλευρά μας προτείνουμε:

1.      Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος «1η Δράση ενίσχυσης ΜΜΕ» κατά το

υψηλότερο δυνατό. Εκτιμάται ότι:

·              400 εκατ. επιπλέον Δημόσιας Δαπάνης θα μειώσουν τις βάσεις 6 τουλάχιστον μονάδες κατά μ.ο. και θα οδηγήσουν σε συνολικά 11.500 εγκρίσεις (6.000 παραπάνω),

·              200 εκατ. επιπλέον Δημόσιας Δαπάνης θα μειώσουν τις βάσεις 3 τουλάχιστον μονάδες κατά μ.ο. και θα οδηγήσουν σε συνολικά 7.800 εγκρίσεις (3.200 παραπάνω).

2.      Εναλλακτικά, εάν δεν δοθούν επιπλέον κονδύλια, θα μπορούσε να τροποποιηθεί η ΚΥΑ που ορίζει την κατανομή προϋπολογισμού, όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενη παράγραφο με ενίσχυση των τομέων του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Επειδή το θέμα απασχολεί χιλιάδες ΜΜΕ του εμπορίου, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: