Ξεκινάει η διαδικασία των αιτήσεων για την πιστοποίηση εστιατορίων της Κρήτης με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» από τη διανομαρχιακή, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας», πρόεδρος της οποίας είναι η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη.
Σε αυτά τα πλαίσια δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου, στην οποία συμμετείχαν η Νομάρχης Ηρακλείου και πρόεδρος του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Παπαδάκης, ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης και ο εκπρόσωπος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μαζί με τους τέσσερις Νομάρχες της Κρήτης.
Η κ. Σχοιναράκηαναφέρθηκε εκτενώς στην έναρξη των διαδικασιών πιστοποίησης καταστημάτων μαζικής εστίασης με το Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας, καθώς και στη μέχρι τώρα δράση της εταιρείας.
Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι:
· Η εταιρεία κατάρτισε Μητρώο Επιθεωρητών οι οποίοι θα επιθεωρούν τις επιχειρήσεις που θέλουν να λάβουν το Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας. Στο Μητρώο έχουν ήδη ενταχθεί 14 άτομα απ’ όλη την Κρήτη, εξωτερικοί συνεργάτες της εταιρείας, οι οποίοι πέρασαν από ειδική διαδικασία αξιολόγησης και κατάρτισης. Το συγκεκριμένο Μητρώο θα συνεχίσει να διευρύνεται μελλοντικά αναλογικά με τις ανάγκες της εταιρείας.
· Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας οργάνωσε το Τμήμα Πιστοποίησής του βάσει του διεθνούς προτύπου ΕΝ 45011, το οποίο εφαρμόζουν διεθνώς οι Φορείς Πιστοποίησης, για να εξασφαλίσει την αμεροληψία και τεκμηριωμένη επάρκεια κατά την απόδοση του Σήματος στα εστιατόρια κρητικής κουζίνας.
· Αρκετές επιχειρήσεις από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πιστοποίηση.
· Σε κάθε Νομότης Κρήτης θα γίνει ενημέρωση των εστιατόρων για το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» και τη Διαδικασία Πιστοποίησης, σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ενώ συνεργάτης του «Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας» θα πραγματοποιεί συναντήσεις με τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να πιστοποιηθούν και επιθυμούν να ενημερωθούν πιο λεπτομερώς.
· Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας», τις Προδιαγραφές του και τη Διαδικασία Πιστοποίησης στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.cretan-nutrition.gr , ή να απευθυνθούν απευθείας στα στελέχη του «Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας» στο τηλέφωνο 28310 51401, στην έδρα της εταιρείας στο Ρέθυμνο. Η εταιρεία θα ξεκινήσει από σήμερα να δέχεται αιτήσεις για πιστοποίηση από τα ενδιαφερόμενα εστιατόρια.
· Η χορήγηση της πιστοποίησης της κρητικής κουζίνας θα συμπεριλαμβάνει την προβολή του Σήματος και των πιστοποιημένων εστιατορίων, καθώς και άλλες δράσεις δικτύωσης, όπως πρόσβαση σε τοπικές πρώτες ύλες με πιο συμφέροντες οικονομικούς όρους, κατάρτιση για την αύξηση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και απευθείας συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες.
· Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας θα έχει συνεργασίαμε τις Κρητικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης για την προμήθεια των πιστοποιημένων εστιατορίων με τοπικά προϊόντα, ελαιόλαδο και κρασί με πιο συμφέροντες οικονομικούς όρους, διευκολύνοντας τη διαδικασία πιστοποίησης και στηρίζοντας άμεσα τους τοπικούς παραγωγούς.
· Το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» θα αποτελέσει τη βάση του Σχεδίου της εταιρείας για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού στην Κρήτη.
Σε δηλώσεις της η κ. Σχοιναράκη επεσήμανε: Ως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κρήτης διαμορφώσαμε, σε συνεργασία και με το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, τη διανομαρχιακή εταιρεία Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, προκειμένου τα τοπικά προϊόντα και η Κρητική διατροφή να αναδειχθούν ως τα ισχυρά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στα δυο χρόνια λειτουργίας της εταιρείας έχουμε βαδίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και καταφέραμε σήμερα να παρουσιάζουμε το ξεκίνημα της πιστοποίησης των εστιατόριων με το Σήμα Ποιότητας Κρητικής κουζίνας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ήδη μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας έχουν εκφράσει την επιθυμία να πιστοποιηθούν εστιατόρια από όλη την Κρήτη, από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, χωρίς καν να έχουμε δημοσιοποιήσει όλη αυτή τη λειτουργία, γεγονός που σημαίνει ότι εμπιστεύονται τη δράση μας.
Μέσα από τη δουλειά που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε διαμορφώσει ένα κατάλογο επιθεωρητών, οι οποίοι θα πιστοποιούν τα εστιατόρια, με μια διαδικασία η οποία θα είναι συνεχής. Βεβαίως, τα εστιατόρια θα είναι τεκμηριωμένα πιστοποιημένα και θα διασφαλίζεται το απόρρητο και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα ωφεληθούν τόσο οι εστιάτορες όσο και οι παραγωγοί μας.
Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του γαστρονομικού τουρισμού στο νησί μας, δηλαδή στο να διαμορφωθεί πλέον για την Κρήτη η λογική του τουριστικού προορισμού και τους 12 μήνες του χρόνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πολύ δε περισσότερο στην εποχή που ζούμε με την κρίση να διαμορφώνει ένα διαφορετικό τοπίο. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα προκειμένου να μεταμορφώσουμε την κρίση σε ευκαιρία.
Το σημαντικό είναι ότι αυτή μας την προσπάθεια ενισχύει η σοβαρότητα όλων όσων συνεργάζονται μαζί μας, γεγονός που δείχνει καθαρά ότι η επόμενη μέρα θα είναι σημαντική για τη λειτουργία αυτής της εταιρείας, σε ό,τι αφόρα τη διαμόρφωση εστιατορίων που θα πραγματικά αναδεικνύουν διεθνώς την Κρητική κουζίνα.
Για την απόκτηση της πιστοποίησης για το Σήμα Ποιότητας κρητικής Κουζίνας υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης. Οι εστιάτορες θα έρχονται σε συνεργασία με τους επιθεωρητές που καταρτίσαμε μέσα από μια επιμορφωτική διαδικασία ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην ομάδα επιθεωρητών - αξιολογητών για όσα χρόνια το εστιατόριο επιθυμεί να φέρει το Σήμα Ποιότητας Κρητικής κουζίνας.
Το Σήμα αφορά όλα τα κρητικά προϊόντα που διαμορφώνουν και αποτελούν τη βάση της κρητικής διατροφής και βεβαίως το κρασί. Για το λόγο αυτό συνεργαζόμαστε, εκτός από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, και με τα Δίκτυα Οινοποιών Κρήτης που κάνουν μια σοβαρή δουλειά και έχουν δώσει σημαντικά δείγματα γραφής στην πορεία τους».
Από την πλευρά του ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Παπαδάκης ανέφερε: «Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας αποτελεί μια πραγματικότητα. Αργά αλλά με σταθερά και προσεκτικά βήματα χτίσαμε αυτή τη νέα δομή, προκειμένου να υπηρετήσει αυτό που λέμε κρητική διατροφή, κρητική κουζίνα, ποιοτικά προϊόντα, ανάδειξη, προβολή και αν θέλετε και εγγύηση. Ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του Σήματος Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας πάρα πολλοί επιχειρηματίες, όχι μόνο συντοπίτες μας, αλλά και από το εξωτερικό. Θεωρώ ότι με την πρωτοβουλία της αυτή η εταιρεία που διαμορφώσαμε απαντά και στις απαιτήσεις των καιρών μιας και η τροφική αλυσίδα έχει μεγάλες αναταράξεις τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό ακριβώς νομίζω ότι οφείλουμε τόσο ως θεσμοί όσο και ως αναπτυξιακοί φορείς του τόπου να δίνουμε πιστοποιητικά καλής κρητικής κουζίνας που να αποδεικνύουν τη χρήση των ποιοτικών μας προϊόντων και όχι παραπλανητικών σκευασμάτων που ενίοτε συνηθίζονται. Εμείς πιστοποιούμε τη χρήση όλων των ποιοτικών προϊόντων της Κρήτης, από το ελαιόλαδο, το κρασί, τα λαχανικά μέχρι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης κτλ.».
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης τόνισε: «Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Ένας από τους βασικούς στόχους που είχε θέσει το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας μπαίνει από σήμερα σε τροχιά υλοποίησης. Ο στόχος αυτός είναι η διάσωση, η διάδοση και η προβολή της κρητικής διατροφής. Από σήμερα όλες οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης του νησιού μας -και όχι μόνο- θα μπορούν, αφού κάνουν αίτηση, να πιστοποιούνται και να πάρουν το Σήμα Ποιότητας της Κρητικής Κουζίνας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, διότι στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία το γεγονός αυτό μπορεί να σπρώξει προς τα μπροστά όλο το όχημα ανάπτυξης της κρητικής οικονομίας, διότι μπορεί να συμβάλει αφενός μεν στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, που είναι μια πάρα πολύ καλή μορφή εναλλακτικού τουρισμού, όσο και στην προώθηση των προϊόντων του νησιού μας που είναι προϊόντα πιστοποιημένα, προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας, προϊόντα που συμβάλλουν και στη διατήρηση της καλής υγείας αυτών που τα χρησιμοποιούν, αλλά είναι χρήσιμα και σε πολλές μορφές ασθένειας. Αυτό το πιστοποιητικό δε θα χορηγείται μόνο σε μεγάλες μονάδες αλλά μπορεί να το έχει και το οποιοδήποτε ταβερνάκι ακόμα και στο πιο μικρό χωριό του νησιού μας, αρκεί να πληρούνται οι προδιαγραφές που έχουν καταρτιστεί από το Κρητικό σύμφωνο Ποιότητας. Μπορούν επίσης να πιστοποιηθούν επιχειρήσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Τέλος, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης και εκπρόσωπος του ιδρύματος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης δήλωσε: «Η πρωτοβουλία της εταιρείας αποτελεί μια ανάγκη και μια ευκαιρία να μεταφέρουμε στους συμπατριώτες μας και στους ξένους τις ιδιαιτερότητες της κρητικής διατροφής, της κρητικής κουζίνας, η οποία είναι ιδιαίτερα υγιεινή. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα τρόπο για να προωθήσουμε τα τοπικά μας προϊόντα, ενισχύοντας και τον τουρισμό μας. Θα έλεγα ότι το Σύμφωνο καλύπτει ένα μεγάλο εύρος αναγκών».
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: