Θέσεις ΕΣΕΕ επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που κατατέθηκε στη Βουλή


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το Ασφαλιστικό και την κατάθεση του νομοσχεδίου για συζήτηση και ψήφισή του  στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης διαπιστώνει ότι το Σχ/ν:

·        «επιφέρει δομικές αλλαγές και μετασχηματισμούς»,

·        «είναι ηπιότερο σε σχέση με όσα προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας της Κυβέρνησης με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.»,

·        «εξακολουθεί να εμπεριέχει αδιευκρίνιστα σημεία και θέματα προς περαιτέρω συζήτηση», όμως «όχι για αναδίπλωση», αντίθετα αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα να δούμε πολύ σύντομα και νέες αλλαγές».

Σε ότι αφορά τα θέματα που απασχολούν τους εμπόρους, η ΕΣΕΕ διαπιστώνει ότι, σύμφωνα και με τις διεκδικήσεις της, το τελικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει:

o       Κατάργηση της διαδοχικής ασφάλισης και εφαρμογή των κανόνων ενιαίου ασφαλιστικού χρόνου, ανεξαρτήτως των Φορέων ασφάλισης που υπαγόταν ο ασφαλισμένος και πλήρη απόδοση σύνταξης στα 37 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.

o       Διατήρηση της 35ετους πραγματικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, στους ασφαλισμένους άνω των 60 ετών. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ενίσχυση της αναλογικής σύνταξης με κίνητρα για αύξηση της ελάχιστης απόδοσης εισφορών στα 40 έτη εργασίας από 37 προηγουμένως: οι συντελεστές θα είναι κλιμακωτά υψηλότεροι την τελευταία τριετία (37 ως 40 έτη εργασίας). Πάντως διατηρούνται τυπικά τα 35-37 έτη, που όμως δεν αποδίδουν την ανώτατη σύνταξη.

Σε ότι αφορά τις θέσεις που είχε από καιρού καταθέσει η ΕΣΕΕ αναφορικά με τις δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα διαπιστώνει τα παρακάτω: 

Ø      Θετικό στοιχείο είναι η περαιτέρω ενοποίηση των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε για την κύρια σύνταξη να υπάρχουν 3 Φορείς (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) ως το 2018. Για την ΕΣΕΕ κρίσιμο στοιχείο της ενοποίησης είναι να ληφθεί πρόνοια, να μην υπάρξουν περιορισμοί ή απώλειες δικαιωμάτων ασφαλισμένων για τα οποία υπάρχει βάσιμη, ενεργή και ώριμη προσδοκία.

Ø      Ανησυχεί για την επαρκή και συνεπή χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό στο μέλλον.

Ø      Δεν διασφαλίζεται από το νομοσχέδιο αυτό ότι θα επέλθει βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, κάτι που παραμένει ζητούμενο από την Κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, η ΕΣΕΕ ήταν και παραμένει υπέρ του σχήματος της τριμερούς χρηματοδότησης για το ΙΚΑ και της διμερούς χρηματοδότησης για τον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδη «κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος, της εγγύησης αξιοπρεπούς διαβίωσης και διατήρησης του βιοτικού επιπέδου μετά την συνταξιοδότηση, θα το στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης».

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε απαραίτητη την τήρηση του δόγματος «περιορισμός των αλόγιστων και άχρηστων δαπανών, πλήρης και άμεση αξιοποίηση της περιουσίας και των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων».

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:







Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: