Αλλάξτε ταχύτητα και τρέξτε το ΕΣΠΑ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Μήνυμα αγωνίας και αγανάκτησης μετέφερε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης κατά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σ. Αρναουτάκη χθες στο ΥΠΟΙΑΝ.

 

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισήμανε στον Υφυπουργό ότι καθώς οι εθνικοί πόροι για δημόσιες επενδύσεις θα περιοριστούν στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος το ΕΣΠΑ παραμένει αν όχι το μόνο, ίσως όμως το πιο σημαντικό εργαλείο, το οποίο θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός για την ελληνική οικονομία.

 

«Τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την μείωση του ελλείμματος είναι αμιγώς ταμειακού χαρακτήρα. Προβλέπουν περιορισμό των δημοσίων δαπανών δια της περικοπής μισθών και αύξηση των εσόδων διά της επιβολής νέων μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων. Πάρτε άμεσα μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας και τόνωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

 

«Ο κόσμος του εμπορίου δεν μπορεί να δείξει άλλη ανοχή και να δικαιολογήσει περαιτέρω τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και ειδικά των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς η καλυτέρευση της πορεία της οικονομίας συναρτάται άμεσα από ένα θετικό κλίμα το οποίο ενισχύεται από θετικές και αισιόδοξες ειδήσεις και δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η πραγματική οικονομία, άμεσα χρειάζεται μια μεγάλη επιχείρηση αναθέρμανσης της αγοράς μέσω της υλοποίησης δράσεων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ».

             

Ο εμπορικός κόσμος εξέφρασε τη δυσφορία του για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου- Υπηρεσιών, στο πλαίσιο των Π.Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τον τίτλο «1η Δράση ενίσχυσης ΜΜΕ» που είχε προκηρυχθεί το Μάιο του 2009.

 

Η κριτική του εμπορικού κόσμου συνίσταται στην δραστική περικοπή του προϋπολογισμού κατά 50% (από συνολικό αρχικό ύψος 1,050 δισ. ευρώ στα 500 εκ και στο γεγονός ότι με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, με το πέρας των αξιολογήσεων, έχουν διαμορφωθεί οι βάσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού, «κλείνοντας» ουσιαστικά την πόρτα της χρηματοδότησης σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, οι οποίες δοκιμάζονται την τελευταία χρονική περίοδο. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι από τις 43.750 ΜΜΕ που υπέβαλαν αίτηση, οι εγκρίσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 5.600. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προκήρυξη του 2007, που αφορούσε μόνο τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών οι εγκρίσεις πλησίασαν πανελλαδικά τις 15.000.

 

Επίσης, σημαντικό ρόλο για το μειωμένο αριθμό εγκρίσεων διαδραματίζει και η τροποποίηση της κατανομής του προϋπολογισμού στις 4 θεματικές ενότητες. Από την, αρχικά, ισομερή κατανομή 250 εκ. ευρώ ανά ενότητα, τελικά κατανέμονται μόνο 90 εκ. σε υπηρεσίες και εμπόριο- παρόλο που έχουν υποβληθεί υπερ-πολλαπλάσιες αιτήσεις- και από 200 και 100 εκ. ευρώ στη μεταποίηση και στον τουρισμό αντίστοιχα.

 

Η ΕΣΕΕ προτείνει:

1. Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος «1η Δράση ενίσχυσης ΜΜΕ» κατά το υψηλότερο δυνατό. Εκτιμάται ότι:

-         400 εκατ. επιπλέον Δημόσιας Δαπάνης θα μειώσουν τις βάσεις 6 τουλάχιστον μονάδες κατά μ.ο. και θα οδηγήσουν σε συνολικά 11.500 εγκρίσεις (6.000 παραπάνω),

-         200 εκατ. επιπλέον Δημόσιας Δαπάνης θα μειώσουν τις βάσεις 3 τουλάχιστον μονάδες κατά μ.ο. και θα οδηγήσουν σε συνολικά 7.800 εγκρίσεις (3.200 παραπάνω).

 

Η διαδικασία της υπερδέσμευσης – overbooking- είναι συνήθης πρακτική στα κοινοτικά πλαίσια, καθώς αρκετές επιχειρήσεις τελικώς υλοποιούν μικρότερο από τον εγκριθέντα προϋπολογισμό επενδυτικά σχέδια κλπ..

 

Ο εμπορικός κόσμος της χώρας κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την επιχειρηματικότητα, κάτι που και η οικονομική κρίση επιβάλει. Για τους εμπόρους, με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η συμβολή του ΕΣΠΑ στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας - ατζέντα 2020 πλέον. Παράλληλα, καθώς οι δράσεις για την επιχειρηματικότητα δεν θέλουν χρόνο ωρίμανσης όπως τα τεχνικά έργα θα φέρουν σύντομα και απορροφήσεις. Σε ότι αφορά τις υποδομές, άποψη της ΕΣΕΕ είναι να αξιοποιηθούν άλλα εργαλεία και διαδικασίες, όπως συμβάσεις παραχώρησης, χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΤεΠ.

 

Η ΕΣΕΕ είχε πρόσφατα πάλι θέσει τα ζητήματα αυτά και στη συνεδρίαση της Διάσκεψης Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ στις 6 Μαίου και είχε μεταξύ άλλων επισημάνει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με δήθεν αναθεώρηση της στρατηγικής του ΕΣΠΑ και των προγραμμάτων του όταν σε καινοτομία, έρευνα τεχνολογία και πράσινη ανάπτυξη κλπ. αναφέρονται και στοχεύουν όλα τα εγκεκριμένα από την Ε.Ε. προγράμματα. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ στους 7 μήνες της νέας διακυβέρνησης δεν έχουμε ούτε μία νέα προκήρυξη που να αφορά την επιχειρηματικότητα και ειδικά το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Ο Μάιος είναι ο 8ος μήνας της νέας διακυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να κλείσουν 65.000 ΜΜΕ εμπορίου και η συνέπεια θα είναι 120 χιλ. άνεργοι. Η ΕΣΕΕ ζητά μέσω δράσεων που θα χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο να στηριχτούν οι εμπορικές επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των ήδη απασχολουμένων, ώστε να δοθεί χείρα βοηθείας στις ΜΜΕ, ώστε να παραμείνουν βιώσιμες καθώς στην Ελλάδα το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας είναι το μεγαλύτερο στην Ε.Ε. Μπορεί στα χέρια του εργαζόμενου να φτάνουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τον ευρωπαίο  συνάδελφό του, αλλά οι ελληνικές ΜΜΕ καταβάλλουν για αυτόν τον εργαζόμενο δυσανάλογα πολύ περισσότερα χρήματα.

 

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να συγκαλέσει νέα σύσκεψη τις επόμενες μέρες, προκειμένου να επεξεργαστεί περαιτέρω προτάσεις των εμπόρων για νέες δράσεις που αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εμπορικών ΜΜΕ.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: