Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη σχετικά με το πλαίσιο που έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ως τις 25 Μαΐου 2010 η Κυβέρνηση σχετικά με τον υπό διαμόρφωση νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
Μεταξύ άλλων η ΕΣΕΕ αξιολόγησε ως αρχικά θετικό το προτεινόμενο πλαίσιο και παρά την καθυστέρηση της παρουσίασης ενός ολοκληρωμένου νομοσχεδίου επεσήμανε ότι οι βασικοί άξονες που θα διαμορφώσουν το νέο Νόμο φαίνεται να είναι στη σωστή κατεύθυνση, ώστε ο νέος νόμος να είναι πιο λειτουργικός και να απευθύνεται και στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις.
Η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο και ευέλικτο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος θα συμβάλλει στην βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα δε στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουμε. Ταυτόχρονα, θα πρέπει και με αυτό το εργαλείο η χώρα να καταστεί ελκυστική στις επενδύσεις και ιδιαίτερα στις ξένες επενδύσεις.
Στο πλαίσιο της εν λόγω διαβούλευσης κατατέθηκαν και οι τέσσερις παρατηρήσεις – προτάσεις της ΕΣΕΕ επί του πλαισίου του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ως εναλλακτικοί τρόποι της επιδότησης κεφαλαίου:
1. Επιλεξιμότητα με βάση το μέγεθος της επιχείρησης: Αναφέρεται στην προώθηση κινήτρων προς επιχειρήσεις [10-50 εργαζομένων], ώστε να αξιοποιήσουν τις φοροαπαλλαγές.
2. Βασικές μορφές ενίσχυσης: Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης επαγγελματικού εξοπλισμού έως 7 έτη.
3. Διαδικασίες / μηχανισμοί αξιολόγησης των προτάσεων & έλεγχος υλοποίησης: Κοστολόγηση βάσει τυποποιημένου μοναδιαίου κόστους.
4. Σύσταση επενδυτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων και του εμπορίου.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης σχετικά με τους βασικούς στρατηγικούς άξονες του νέου Αναπτυξιακού Νόμου επεσήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας πρέπει να εισάγει στην ελληνική αγορά ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο, πρέπει να στοχεύει σε βιώσιμη και αυθεντική ανάπτυξη, να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα αλλά και να προστατεύει την απασχόληση.
Οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές που σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν πρέπει να είναι ουσιαστικές, απλές στη διαδικασία εφαρμογής και κυρίως να διορθώνουν τις αδυναμίες του προηγούμενου νόμου. Βασικό χαρακτηριστικό ενίσχυσης των επιχειρήσεων στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα πρέπει να είναι περισσότερο οι φορολογικές απαλλαγές και λιγότερο οι επιδοτήσεις.
Η Ελλάδα πρέπει με αναπτυξιακή στόχευση να ακολουθήσει το συντομότερο δυνατόν την ευρωπαϊκή ανάκαμψη και να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους με αύξηση της παραγωγικότητας».
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: