Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Porto Palace στην Θεσσαλονίκη η 35η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελώντου ΣΕΒΕ. Κύριοι ομιλητές της Ανοιχτής Συνεδρίασης ήταν ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης και ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαΐδης.
Στην ομιλία του ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ότι «Για να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να βελτιώσουμε τρεις δείκτες που συνδέονται με επιδόσεις καινοτομίας: α) την αύξηση της παραγωγικότητας β) προϊόντα ή υπηρεσίες συγκρίσιμες ποιοτικά με άλλων χωρών και γ) διεθνή ανταγωνιστικότητα». Αναφέρθηκε ακόμα στην ίδρυση της «Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης» του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός ανάπτυξης, υλοποίησης και παρακολούθησης για την Βόρεια Ελλάδα. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι με την ίδρυση της Μονάδας αυτής που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη η Βόρειος Ελλάδα παίρνει για πρώτη φορά ουσιαστικές, οικονομικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες, ενώ μέσα από αυτή την προοπτική οι προτάσεις των φορέων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων θα ενταχθούν σε μια συνολική αναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εστίασε στην κρισιμότητα του θέματος των ελληνικών εξαγωγών για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Ανέδειξε ως κύριο αίτιο της σημερινής μας δραματικής κατάστασης τα διαχρονικά προβλήματα και το μοντέλο της οικονομικής μας ανάπτυξης, που και τα δυο μαζί οδήγησαν στα γνωστά πλέον δίδυμα ελλείμματα. Δόθηκε έμφαση στη διόγκωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου που αποδόθηκε στη στροφή από την μεταποίηση προς τον μεταπρατισμό που με τη σειρά του ανταγωνίστηκε και αποδιοργάνωσε κάθε δημιουργική προσπάθεια όσων επέμεναν με παραγωγικές προσπάθειες.
Εν όψει και του Σεπτεμβρίου, όπου η χώρα μας πρέπει να παρουσιάσει και το σχέδιο της για την ενίσχυση των εξαγωγών, εξέφρασε τόσο τις επιφυλάξεις του για τα εργαλεία που έχει η χώρα στη διάθεση της για την επίτευξη αποτελέσματος, όσο και προτάσεις για άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή. Τόνισε την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι μηχανισμοί, οι πολιτικές, οι μέθοδοι και τα μέσα που εφαρμόστηκαν στην προηγούμενη περίοδο, και ήταν σαφές το μήνυμα ότι εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, πρέπει να στραφούμε στον απ’ αρχής σχεδιασμό της εξαγωγικής μας στρατηγικής βασισμένοι σε νέα εργαλεία και πόρους, με μέγιστη έμφαση στη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα. Πρότεινε την εφαρμογή των κυριότερων συμπερασμάτων από το πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ με θέμα την παρουσίαση και μελέτη των καλών πρακτικών που εφαρμόζουν εννέα από τις περισσότερο επιτυχημένες εξαγωγικά χώρες.
Αναδείχτηκε επίσης η ανάγκη της αναβάθμισης της υπόθεσης των εξαγωγών σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, με την υιοθέτηση της προσπάθειας από το γραφείο του Πρωθυπουργού, παρόμοιο με το μοντέλο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ομπάμα και που δημιουργείται Προεδρικό συμβούλιο εξαγωγών με επικεφαλής σημαντικό εκπρόσωπο του επιχειρηματικού κόσμου. Προτάθηκε η ανάγκη να κατανοηθεί ότι η υπόθεση των εξαγωγών και της επιχειρηματικής εξωστρέφειας εν γένει, δεν είναι υπόθεση μόνο της νομολογίας, των ρυθμίσεων και των κινήτρων, αλλά είναι πρωτίστως θέμα νοοτροπίας και αυτό απαιτεί ειδική οργάνωση, εκστρατεία και παρακολούθηση που θα προέρχεται υπεράνω οποιουδήποτε υπουργείου.
Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Θωμαίδης και στην ανάγκη για την εξομάλυνση του επιχειρηματικού κλίματος και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των επιχειρήσεων, που μέσα σε κλίμα απίστευτης δυσκολίας θα κληθούν να προσφέρουν περισσότερο. Σχετικά με το θέμα του Ευρώ ανέφερε ότι όλος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να δηλώνει στις διεθνείς αγορές και τους διεθνείς οργανισμούς την επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας να συνεχίσει στην κοινή προσπάθεια του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μεταφέρει την αντίθεση της Ελλάδας σε σενάρια αποχώρησης από το Ευρώ.
Σε σχέση με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να έχουμε εξαγωγική πρόοδο, ιδίως για να ευοδωθεί ο στόχος που έβαλε ο ΣΕΒΕ για τον διπλασιασμό των εξαγωγών μας στα επόμενα 5 χρόνια, αναγνωρίστηκε η αδυναμία εφαρμογής μέτρων βελτίωσης της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται στην διάρθρωση του συστήματος Δημόσιο-Ιδιωτικός τομέας και που για πολλά χρόνια έχει παγιώσει νοοτροπίες και πρακτικές που χρειάζονται πολλά χρόνια για να αλλάξουν. Όμως, δόθηκε και νότα αισιοδοξίας με την παρουσίαση προτάσεων που θα μπορέσουν να αποδώσουν άμεσα, αν στηριχτούν στο τρίπτυχο στόχων που συνοψίζονται ως εξής…«Νέες επιχειρήσεις στις εξαγωγές», «Νέα προϊόντα στην εξαγωγική παλέτα» και «Νέες αγορές». Προς την κατεύθυνση αυτή παρουσίασε και την προσπάθεια του ΣΕΒΕ για την ανάδειξη πολλών περιφερειακών επιχειρήσεων με καλά και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, και την υποβοήθηση τους για τις πρώτες τους απόπειρες να εξάγουν.
Πρότεινε επίσης ο κ. Θωμαίδης την καθολική εφαρμογή μιας στρατηγικής για τον αγροτικό κλάδο που θα εφαρμόζει μόνον μεθόδους «πράσινης» καλλιέργειας και μεταποίησης, και που θα προβληθεί στο εξωτερικό με τρόπο που να διεκδικήσουμε την θέση του διεθνούς Leader σε αυτό τον «πράσινο» υποκλάδο.
Κλείνοντας έκανε θερμή έκκληση στον Πρωθυπουργό να αναδείξει την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές σε Εθνική μας υπόθεση και να επιληφθεί προσωπικά, από δε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζήτησε καλύτερη συνεργασία με την εξαγωγική κοινότητα αλλά κυρίως να συνδράμουν ομόψυχα στην Εθνική προσπάθεια που θα μετατρέψει θετικά τουλάχιστον το εμπορικό μας ισοζύγιο.
Χορηγός της 35ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΕΒΕ ήταν η EFGEUROBANK.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: