Για 19η φορά διοργανώθηκε και φέτος το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού στο Ρέθυμνο. Ένα ταξίδι στην ιστορία της πόλης από το οποίο βγαίνουμε όλοι λίγο πιο «πλούσιοι» σε ιστορική γνώση και διασκέδαση, με τελικό νικητή το Ρέθυμνο. Ποιος θα το περίμενε πριν 19 χρόνια ότι μια εκδήλωση ψυχαγωγικού χαρακτήρα όπως το Κυνήγι του Θησαυρού, εκτός από την αναβίωση το 1993 του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, θα πυροδοτούσε έκρηξη συγγραφικής, εκδοτικής δραστηριότητας αλλά και το μαζικό ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου;
Η ομάδα των «Αμελέτητων» διοργάνωσε τα φετινά παιχνίδια, Μεγάλο και Παιδικό δίδοντας στους νικητές αντίγραφα του Πύργου του Ρολογιού. Μάλιστα, όταν παρουσιάστηκε την 22/02/08 στους «κυνηγούς» το έπαθλο, ένα γύψινο ομοίωμα του Πύργου του Ρολογιού [Εικ. 1], όλοι το υποδέχτηκαν χειροκροτώντας με ενθουσιασμό.
Οι διοργανωτές είχαν συντάξει ως γρίφο τον επικήδειο για το άδοξο τέλος του Ρολογιού. Αναφερόταν σε κάποιον «ψηλό ευειδή και ευγενή στους τρόπους φίλο, που κατοίκησε στην πόλη σε καιρούς ζοφερούς, που τον «χάσαμε επιστρέφοντας νικητές αγωνιστές για τη λευτεριά», του οποίου το «ένδοξο παρελθόν γνωρίσαμε μόνο από περιγραφές» και κατέληγε: «λυπηρά στέρησις-οδυνηρός χωρισμός».
Εικ. 1 Το «Ρολόι» σε γλυπτό της Γκέλης Καλλίνικου τοποθετημένο σε σεντούκι ως τρόπαιο για το 19ο Κυνήγι Θησαυρού 2008.
Γράφει ο Νίκος Γ. Δασκαλάκης
Πολιτικός Μηχ., Master GiS, Ε.Μ.Π.
Πηγές_____________
[1]. Ν.Α. Κοκονάς, (1995), «Το Βενετσιάνικο Ρολόι του Ρεθύμνου – Ένα μνημείο της Κρητικής Αναγέννησης στην πορεία του χρόνου».
[2]. Λευτέρης Σ. Κρυοβρυσανάκης, (2006), «Πανόραμα Ρεθύμνου».
[3]. Μιχάλης Τρούλης, (1998), «Ρέθυμνο, Ιστορία – Περιήγηση – Σύγχρονη Ζωή». Μίτος.
[4]. Εύα Λαδιά, (2008), «Πώς σώθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο κατά την Κατοχή». Εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα 12/13.01.08, σ. 4