Σε ένα μεγάλο μέρος της έκτασης του Νομού Ρεθύμνης έχουν εντοπιστεί σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα που μας γυρίζουν εκατομμύρια χρόνια πίσω, στην επόχη του λίθου και φτάνουν μέχρι τη Ρωμαική και παλαιοχριστιανική περίοδο. Τα κατάλοιπα αυτά αποδεικνύουν ότι το Ρέθυμνο, από αρχαιοτάτων χρόνων άνθιζε χωρίς μεγάλες -χρονικά- διακοπές, αφήνοντας ισχυρές ενδείξεις οικονομικής και πνευματικής ακμής. Μινωικές, γεωμετρικές και αρχαϊκές θέσεις, νεκροταφεία, ρωμαϊκές πόλεις και ελληνιστικά κατάλοιπα έχουν αποκαλυφθεί σε όλη την έκταση του νομού.
- Φορτέτζα: Το σημείο «κατατεθέν» της ιστορικής Κρητικής Πόλης...Το Ενετικό Φρούριο του 16ου αιώνα, είναι ανοικτό για το κοινό, κάθε μέρα- εκτός Δευτέρας- από τις 08.00-19.00. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ο Νομός Ρεθύμνου διοργανώνει το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, όπου μουσικές, θεατρικές και γενικά καλλιτεχνικές παραστάσεις πραγματοποιούνται μέσα στο αρχαίο φρούριο. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται, με το παρελθόν να συναντά το σύχρονο πολιτιστικό κόσμο, είναι εκπληκτική. (περρισότερα...)
- Η Λότζια: Η Λότζια, είναι το κτήριο εκείνο του Ρεθύμνου, που ο διαβάτης, ντόπιος ή τουρίστας, θα συναντήσει οπωσδήποτε στο διάβα του περπατώντας στους δρόμους της παλιάς πόλης. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Κ. Παλαιολόγου. Πολλοί συνηθίζουν να δίνουν τα ραντεβού τους εκεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: Σε περιμένω στο «Μουσείο», χαρακτηρισμός που οφείλεται στην προηγούμενη χρήση του χώρου, ως Μουσείο. (περρισότερα...)
- Ο πύργος του Ρολογιού:Ο πύργος του Ρολογιού, ήταν ένα μνημείο της ενετικής πόλης του Ρεθύμνου, μοναδικό στα κρητικά δεδομένα. Ηλιακό, βέβαια, ρολόι υπήρχε στο Χάνδακα, στο καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού του Αγ. Μάρκου, γνήσιο όμως και αποκλειστικό πύργο-ρολόι διέθετε μόνο το Ρέθυμνο. (περρισότερα...)
- Τζαμί Νερατζέ:Το Τζαμί Νερατζέ ή Τζαμί του Γαζή Χουσεϊν Πασά, ή Ωδείο για τους νεότερους Ρεθυμνιώτες, με το εντυπωσιακό του θύρωμα και τον επιβλητικό μιναρέ του, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης του Ρεθύμνου. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εθν. Αντιστάσεως και Εμ. Βερνάρδου, εκεί όπου οι Τούρκοι γκρεμίζοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο δημιούργησαν μια νέα πλατεία (Μεϊντάνι), τη σημερινή Τίτου Πετυχάκη ή Πλάτανος, καταργώντας ουσιαστικά την προγενέστερη ενετική, η οποία βρισκόταν στη σημερινή οδό Κων/νου Παλαιολόγου. (περρισότερα...)
- Η πύλη Guora:Η Πύλη Guora ή Μεγάλη Πόρτα όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι Ρεθυμνιώτες, αποτελούσε την κεντρική είσοδο του τείχους που περιέκλειε την πόλη του Ρεθύμνου και χτίστηκε την περίοδο της ενετοκρατίας. (περρισότερα...)
- Το Τούρκικο Σχολείο : Το 1ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου ή «Τούρκικο», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, είναι το παλιότερο σχολικό κτήριο του Ρεθύμνου. Το πρώτο κτήριο του σχολείου, που σημειωτέον δεν υπάρχει σήμερα, κατασκευάστηκε το 1795, από τον Κλάψα Εδεχέμ Μπέη. Αυτό μαρτυρά η μαρμάρινη τούρκικη επιγραφή που βρίσκεται πάνω από το ανώφλι της δυτικής εξώπορτας στο τέλος της οδού Παπαμιχελάκη και την οποία μετάφρασε ο τουρκορεθυμνιώτης Μεχμέτ Ουσταμπιλαλάκις (περρισότερα...)
- Ο Μητροπολιτικός ναός : Ο μητροπολιτικός ναός του Ρεθύμνου είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Ονομάζεται και «Μεγάλη Παναγία», σε αντιπαραβολή με τη «Μικρή Παναγία» (Κυρία των Αγγέλων), που και αυτή βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ο πρώτος ναός. (περρισότερα...)
Οι κρήνες του Ρεθύμνου: Σήμερα, στην πόλη του Ρεθύμνου σώζονται οχτώ δημόσιες κρήνες. Απ' αυτές, μόνο μία, η κρήνη Rimondi, ανάγεται στην εποχή της βενετοκρατίας, ενώ οι υπόλοιπες είναι της τουρκικής περιόδου. Ανήκουν στον τύπο «esme», που είναι η απλούστερη μορφή κρήνης και μπορούμε να τις κατατάξουμε στις συνοικιακές κρήνες και σε αυτές που εξυπηρετούσαν κάποιο παρακείμενο τζαμί. Οι περισσότερες απ' αυτές τις κρήνες είναι κατασκευασμένες σε κοντινές χρονολογίες από την ίδια οικογένεια Τουρκοκρητικών, την οικογένεια των Κλαψάρηδων, που είναι η ίδια που κατασκεύασε και το τούρκικο σχολείο. Οι επιγραφές όλων των τούρκικων κρηνών είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Φέρουν φυτική ανάγλυφη διακόσμηση και αραβικούς χαρακτήρες τοποθετημένους μέσα σε οχτώ ισομεγέθη ορθογώνια παραλληλόγραμμα, χωρισμένα σε δύο στήλες των τεσσάρων. Οι περισσότερες απ' αυτές τις κρήνες σταμάτησαν να λειτουργούν στα μέσα περίπου του 20ου αιώνα, όταν όλα τα σπίτια του Ρεθύμνου είχαν πλέον συνδεθεί στο κεντρικό σύστημα ύδρευσης της πόλης και έτσι εγκαταλείφθηκαν και έχασαν τη χρηστικότητά του (περρισότερα...)
Βενετσιάνικο Ρολόι Ο Oscar Wilde είχε πει ότι «το μόνο καθήκον μας απέναντι στην Ιστορία είναι να την ξαναγράψουμε». Το παρόν κείμενο αποτελεί κάλεσμα προς κάθε συμπολίτη και φορέα για την από κοινού προσπάθεια με σκοπό την ανακατασκευή του Βενετσιάνικου Πύργου Ρολογιού, του ξεχωριστού μνημείου-ορόσημου της πόλης μας.
- Αρχαία Ελεύθερνα: Γνωστή και ως Απολλωνία από την λατρεία του Απόλλωνα. Αναμφισβήτητα ο πιο ενδιαφέρον για επίσκεψη αρχαιολογικός χώρος του νομού. Η πόλη Ελεύθερνα είναι μια πόλη οικοδομημένη σε λόφο, περικλειόμενο από δύο χειμάρρους. Ανασκαφές πραγματοποιούνται στο χώρο από το 1995, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του καθηγητού και αρχαιολογού Νικόλαου Σταμπολίδη. (περρισότερα...)
- Υστερομινωικό Νεκροταφείο στους Αρμένους: Στις ανασκαφές που έγιναν βρέθηκαν πήλινες λάρνακες διακοσμημένες με θρησκευτικά Μινωικά σύμβολα και σκηνές κυνηγιού καθώς και πολλοί σφραγιδόλιθοι . Οι Αρμένοι βρίσκονται 11 χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου και το νεκροταφείο βρίσκεται 1χλμ βόρεια του χωριού.
- Το Ιδαίον ¶ντρον:Βρίσκεται κοντά στα Ανώγεια, αποτέλεσε αρχαίο κέντρο λατρείας και σύμφωνα με την μυθολογία εκεί ανατράφηκε ο Δίας από την νύμφη Αμάλθεια.
-Η αρχαία Λάππα: Μεγάλη δωρική και ρωμαϊκή πόλη, κοντά στην Αργυρούπολη.
- Η Μονή Αρκαδίου: Το ιστορικό μοναστήρι, ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια στο Ρέθυμνο, χτίστηκε αρχικά τον 14ο αιώνα και στην Τουρκοκρατία ήταν πνευματικό κέντρο. Στην επανάσταση του 1866 βρήκαν εκεί καταφύγιο και βοήθεια επαναστάτες αλλά και πολίτες από τα γύρω χωριά. Όταν κατακτήθηκε από τον Μουσταφά πασά οι πολιορκημένοι για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού ανατίναξαν την πυριτιδαποθήκη και θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια μαζί με τους πολιορκητές. Από τότε αποτέλεσε σύμβολο θάρρους και ελευθερίας.( περισσότερα... )
- Το Σπήλαιο του Μελιδονίου:το σπήλαιο αυτό, που βρίσκεται στην περιοχή του Περάματος, έχει σπηλαιολογικό, αρχαιολογικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον. Το 1824 βρήκαν εδώ καταφύγιο εκατοντάδες χωρικοί και επειδή δεν παραδίδονταν ο Χουσείν πασάς έφραξε την είσοδο και έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία.
- «Η τρύπα του Σφεντόνη»: Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σπήλαιο που βρίσκεται στα Ζωνιανά.
- Η Μονή Ασωμάτων: Τοποθετείται χρονολογικά στον 13ου αιώνα, και βρίσκεται στο Αμάρι γραφικό χωριό μέσα στην γόνιμη κοιλάδα.
- Η Μονή Πρέβελης: Από τους πιο όμορφους χώρους του Νομού. Το δίδυμο μοναστήρι με την μακράν ιστορία, σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα μέρος του, η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ή για πολλούς η Πίσω Μονή. (περρισότερα)
- Αξός: Οι ανασκαφές που έγιναν από τους Ιταλούς το 1899 έφεραν στο φως γυναικεία ειδώλια και αρχαϊκά λείψανα του "δαιδαλικού Ρυθμού" όπως και επιγραφές , μήτρες του 7ου π.Χ. αιώνα και χάλκινη διακοσμημένη περικεφαλαία.