Ήθη & Έθιμα Κρήτης

Χειροτεχνία

Η Κρήτη και ειδικά το Ρέθυμνο ανέπτυξε διάφορες μορφές τεχνών στο παρελθόν, και οι περισσότερες από αυτές διατηρούνται και εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα. Οι κάτοικοι του Ρεθύμνου είναι απλοί και διατηρούν τα ήθη και έθιμα τους πιστά και με περηφάνια. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν παρά πολύ άνθρωποι στο Νομό Ρεθύμνου που ασχολούνται επαγγελματικά με διάφορα είδη χειροτεχνίας, και ζουν από αυτό, προβάλλοντας ταυτοχρόνως την παράδοση και κληρονομιά της Κρήτης. Υπάρχουν όμως και πολλοί κάτοικοι, ιδιαίτερα σε χωριά, οι οποίοι ασχολούνται με τη χειροτεχνία για χόμπι, ή χρησιμοποιούν τα δημιουργήματα τους για δική τους χρήση. Τέτοια έργα λαϊκής τέχνης έχουν αξιοσημείωτη απήχηση σε τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, που πάντα έχουν καλά λόγια να πουν για την καλαισθησία, το μεράκι, το χάρισμα και τη δεξιοτεχνία των Κρητικών καλλιτεχνών. Τα είδη χειροτεχνίας όπου πραγματικά υπάρχουν λαμπρά εκθέματα είναι:

 

Α) Κεντητική-Υφαντική

O αργαλειός είναι εργαλείο που οι Κρήτικοι χρησιμοποιούσαν στα παλιότερα χρονια για να υφαίνουν. Τα υφαντά που παρήγαγαν παλαιότερα οι Κρητικοί, προορίζονταν κυρίως για τις προσωπικές τους ανάγκες, αλλά και για δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα. Κάθε σπίτι είχε έναν αργαλειό ο οποίος ήταν μέρος της ζωής των γυναικών που έκαναν διάφορα είδη, κυρίως από μαλλί, λινάρι και μετάξι. Το πλέξιμο στον αργαλείο είναι χαρακτηριστικό αφού είναι σφιχτό και η αντοχή του υφαντού είναι αξιοσημείωτη. Στο παρελθόν δεν υπήρχε χρώμα για νήματα, οι γυναίκες τα έβαφαν με δίαφορους αυτοσχέδιους τρόπους, όπως με λουλούδια, φυτικές βαφές, φρόυτα κλπ. Τα υφαντά που έφτιαχναν οι Κρητικοί είχαν διάφορα σχέδια πάνω τους, συνήθως εμπνευσμένα από την καθημερινή τους ζωή. Τα είδη που φτιάχνονταν και συνεχίζουν να φτιάχνονται μέχρι και σήμερα είναι πατανίες (κουβέρτες), σεμεδάκια (μικρά διακοσμητικά πλεκτά), κουρτίνες, χαλιά, τραπεζομάντιλα, κάπες κλπ. Τα χωριά Ανώγεια, Ζωνιανά και Λιβάδια, που βρίσκονται στη επαρχία Μυλοποτάμου, έχουν λαμπρή παράδοση στην παραγωγή υφαντών και ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλά αξιόλογα παραδοσιακά μαγαζάκια τα οποία πουλάνε τέτοια χειροποίητα έργα τέχνης.

 

Β) Αγγειοπλαστική

Η αγγειοπλαστική ήταν από τις ασχολείες των Κρητικών από τα χρόνια της αρχαιότητας. Στα εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανασκαφεί σε περιοχές της Κρήτης (Κνωσσός, Φαιστός) αλλά και του Ρεθύμνου (Αρχαία Ελεύθερνα), υπάρχουν πολλά χειροποίητα πιθάρια, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους των αρχαίων αυτών πόλεων, για αποθήκευση λαδιού και άλλων τροφίμων. Τα πιθάρια έχουν μια χωρητικότητα περίπου 100-500 κιλά, και το χαρακτηριστικό τους είναι η ανάμιξη τριών αργιλικών χρωμάτων (μαύρο, κόκκινο, άσπρο) τα οποία τα κάνουν πολύ ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες των καμινιών όπου παράγονται. Οι αγγειοπλάστες στην αρχαία Κρήτη έφτιαχναν ακόμα και μικρότερα είδη από πηλό, τα οποία διακοσμούσαν το εσωτερικό των σπιτιών τους και τις αυλές τους. Οι Μαργαρίτες που βρίσκονται στο Μυλοπόταμο, είναι από τα πιο γνωστά κέντρα αγγειοπλαστικής και ακόμα και σήμερα, είναι από τις πιο βασικές ασχολίες. Τα έργα λαικής τέχνης που κατασκευάζονται στις Μαργαρίτες πωλούνται σε επισκέπτες και σε περαστικούς όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Γ) Μαχαιροποιία

Το κρητικό μαχαίρι είναι ένα από τα σύμβολα λεβεντιάς της Κρήτης και το χρήσιμοποιούσαν οι Κρητικοί στο παρελθόν για την ασφάλεια τους και για διάφορες καθημερινές χρήσεις. Τα μαχαίρια είναι ένα χαρακτηριστικό των Κρητικών που κρατάει από τα Μινωικά χρόνια και συντηρείται μέχρι σήμερα από λίγα εργαστήρια που τα κατασκευάζουν. Σήμερα τα κρητικά μαχαίρια χρησιμοποιούνται κυρίως για διακοσμητικά αντικείμενα και διαφέρουν ανάλογα με τα διακόσμηση που του έχει δώσει ο κατασκευαστής. Τα μαχαίρια είναι ατσάλινα και έχουν μονοκόμματη λεπίδα, και η λαβή τους είναι φτιαγμένη από κέρατο ζώου. Η θήκη τους είναι φτιαγμένη είτε από ξύλο είτε από ασήμι και πάνω της κρέμονται ασημένια νομίσματα. Στη λεπίδα του κρητικού μαχαιριού υπάρχει χαραγμένη πάντα μια μαντινάδα. Παραδοσιακά κρητικά μαχαίρια μπορεί κάποιος να βρει σε λίγα εργαστήρια που τα κατασκεύαζουν, κυρίως στα Χανιά και στο Ηράκλειο, και σε καταστήματα αναμνηστικών ειδών όπου υπάρχουν σε όλες τις τουριστικές περιοχές.του νησιού.

 

Δ) Καλαθοποιία

Στην Κρήτη η καλαθοπλεκτική αποτελεί μέρος της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης. Η ενασχόληση με τη γεωργία ανάγκασε από νωρίς τους κρητικούς να αναπτύξουν την τέχνη της καλαθοπλεκτικής για να διευκολύνουν τις αγροτικές και οικιακές εργασίες τους. Τα μυστικά της κατασκευής των καλαθιών και των υπόλοιπων ειδών καλαθοποϊας, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, από τους γηραιότερους τεχνίτες στους νεώτερους. Χρησιμοποιώντας υλικά παρμένα από την κρητική χλωρίδα, καλάμι, σκίνα ή λυγαριά, πλέκουν τις διάφορες λουρίδες και με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία σχηματίζουν όμορφα και πρωτότυπα σχέδια, που μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη τη Κρήτη.

 

Ε) Ξυλογλυπτική

Στην Κρήτη η ξυλογλυπτική συνδέεται με την εκκλησιαστική τέχνη. Οι κρητικοί ξυλόγλυπτες, οι "ταγιαδόροι" όπως λέγονταν, σκάλιζαν προσκυνητάρια, τέμπλα εκκλησιών, κηροπήγια και άλλα αντικείμενα που διακοσμούσαν τις εκκλησίες. Στον κλάδο της ξυλογλυπτικής ανήκει και η κατασκευή λαϊκών οργάνων. Σήμερα οι τεχνίτες αυτοί είναι λίγοι και τους βρίσκουμε κυρίως στα χωριά της Κρήτης να φτιάχνουν μικροαντικείμενα όπως κουτάλια, λύρες πιρούνι και διάφορα άλλα.

Ήθη & Έθιμα

Σχετικές Κατηγορίες


Δημοσκόπηση
Ποιός πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που δεν χρησιμοποιούνε οι πολίτες τα αστικά λεωφορεία;
Ακριβό εισιτήριο
Ελλειπής κάλυψη οδικού δικτύου
Χρόνος αναμονής στη στάση
Χρόνος διαδρομής
Αλλοι τρόποι μετακίνησης

Δείτε αποτελέσματα
Χρήσιμες Πληροφορίες

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: