Η επαρχία Αμαρίου βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό τμήμα του Ν. Ρεθύμνης μετά τις Πρασιές. Απλώνεται από τη γραφική κοιλάδα των Ποταμών μέχρι την Λοχριά.
Η επαρχία Αμαρίου είναι η μικρότερη περιοχή του Ν. Ρεθύμνου αφού έχει έκταση 272 τ.χλμ.από τα οποία τα 85 τ.χλμ. είναι καλλιεργήσιμα. Η επαρχία Αμαρίου φημίζεται για τα άφθονα νερά της, αφού περνάνε μικρά ποτάμια όπως ο ποταμός Λυγιώτης στα νότια, που χύνεται κοντά στην Αγία Γαλήνη, και ο ποταμός Σταυρομάνα στα βόρεια που χύνεται στον Πλατανιά Ρεθύμνου. Στην επαρχία Αμαρίου υπάρχουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις εξαιτίας των πηγών της, και τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται είναι περίφημα, όπως τα φρούτα, κεράσια κλπ.
Το Αμάρι αναφέρεται από τις αρχές της Ενετοκρατίας και πρέπει να προέρχεται από κάποιον Βενετό Φεουδάρχη που κατοικούσε στο χωριό Αμάρι που σήμερα είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας. Στη περίοδο της Τουρκοκρατίας η επαρχία Αμαρίου επαναστάτησε πολλές φορές, αφού λέγεται ότι διοικούνταν από πολύ σκληρούς Τούρκους που τότε λέγονταν 'Αμπαδιώτες'. Κατά τη Γερμανική κατοχή το Αμάρι ήταν ξανά κέντρο επαναστάσεων που έγινε αφορμή να καούν χωριά όπως: Βρύσες, ΄Ανω Μέρος, Καρδάκι, Γερακάρη, Λοχριά και Σμίλες.
Στην επαρχία Αμαρίου βρίσκονται 2 δήμοι: