Πολιτισμός

Μουσεία Νομού Ρεθύμνης

Σε ένα μεγάλο μέρος της έκτασης του Νομού Ρεθύμνης έχουν εντοπιστεί σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα που μας γυρίζουν εκατομμύρια χρόνια πίσω, στην επόχη του λίθου και φτάνουν μέχρι τη Ρωμαική και παλαιοχριστιανική περίοδο. Τα κατάλοιπα αυτά αποδεικνύουν ότι το Ρέθυμνο, από αρχαιοτάτων χρόνων άνθιζε χωρίς μεγάλες -χρονικά- διακοπές, αφήνοντας ισχυρές ενδείξεις οικονομικής και πνευματικής ακμής. Μινωικές, γεωμετρικές και αρχαϊκές θέσεις, νεκροταφεία, ρωμαϊκές πόλεις και ελληνιστικά κατάλοιπα έχουν αποκαλυφθεί σε όλη την έκταση του νομού.

ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

 1. Αρχαιολογικό Μουσείο: Το αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου, βρίσκεται στην είσοδο της Φορτέτζας, του κάστρου που χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και σώζεται σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα, από τους Ενετούς, για οχυρωματικούς λόγους. Στο μουσείο εκτίθενται μοναδικά ευρήματα από τα Νεολιθικά και Ρωμαϊκά χρόνια που αξιζει να θαυμάσουν όλοι οι επισκέπτες της πόλης.
   
 2. Μουσείο Ενάλιας ζωής: Για τους λάτρεις του θαυμαστού θαλάσσιου πλούτου, το Μουσείο Ενάλιας Ζωής στο Ρέθυμνο, προσφέρει μια σύντομη περιήγηση στον κόσμο αυτό, με μια ενδιαφέρουσα συλλογή από μαλάκια, σπόγγους, διάφορα είδη ψαριών και εχινόζωα. Το μουσείο βρίσκεται στην Παλιά Πόλη.
   
 3. Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο: Σε μια πόλη με τόσο πλούσιο και έντονο το στοιχείο της τοπικής ενδυμασίας, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα λαογραφικό μουσείο. Στην Οδό Βερνάρδου 30, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δούν, κεντήματα, υφαντά, ανδρικές και γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές, κεραμικά, καλάθια, δαντέλες και γενικά πολλά από τα αντικείμενα και τα εργαλεία της καθημερινής ζωής που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας.
   
 4. Εκκλησιαστικό Μουσείο: Πρίν από 11 χρόνια, το 1994, δημιουργήθκε στην πόλη του Ρεθύμνου, στην περιοχή της Πλατείας Μητροπόλεως, το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Το μουσείο εκθέτει Ιερά σκεύη, άμφια και θρησκευτικά αντικείμενα των τελευταίων l50 χρόνων.
   
 5. Συλλογή Ελένης Φρατζεσκάκης: Η ιδρύτρια εκθέτει παραδοσιακά είδη ( πανάκριβες δαντέλες, πανέμορφα υφαντά και κοσμήματα), τα οποία ανήκουν στην προσωπική της συλλογή.
   
 6. Το Μουσείο Κέρινων Ομοιομάτων: Ένα μουσείο που αποκαλύπτει στοιχεία από την ιστορία της Κρήτης, στην περιοχή των Ζωνιανών.
   

Πολιτισμός Ρέθυμνο

Σχετικές Κατηγορίες


Χρήσιμες Πληροφορίες

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: