Πολιτισμός

Βενετσιάνικο Ρολόι του Ρεθύμνου - Αρχαιολογικοί χώροι στο Ρέθυμνο

Πρωτοβουλία για την Ανακατασκευή του Βενετσιάνικου Ρολογιού στο Ρέθυμνο

Ο Oscar Wilde είχε πει ότι «το μόνο καθήκον μας απέναντι στην Ιστορία είναι να την ξαναγράψουμε». Το παρόν κείμενο αποτελεί κάλεσμα προς κάθε συμπολίτη και φορέα για την από κοινού προσπάθεια με σκοπό την ανακατασκευή του Βενετσιάνικου Πύργου Ρολογιού, του ξεχωριστού μνημείου-ορόσημου της πόλης μας.

»Απέναντι ακριβώς από τη Λότζια, στο φρύδι της θάλασσας στη μικρή πλατεία του λιμανιού, που ξετέλεβε μικρός προμαχώνας από τα παλιά τείχη της πολιτείας, οι βενετσιάνοι είχαν στήσει ένα μικρό αριστούργημα. Το ονομαστό ηλιακό ρολόι, που ήταν το καμάρι του Ρεθέμνους…
…όσοι το θυμούνται το περιγράφουν με τα ομορφότερα λόγια και καταριούνται τον αφανισμό του«
Δημήτριος Εμμ. Αετουδάκης – Η ζωή μιας Πολιτείας (1970).

Ουσιαστικά το Ρολόι, όπως το αποκαλούσαν οι Ρεθεμνιώτες, ήταν ένας ψηλός ορθογωνικός πύργος. Στην κύρια πλευρά του (νότια) είχε τοποθετηθεί δίσκος ηλιακού ρολογιού με ανάγλυφους λατινικούς αριθμούς, κοσμημένος με παραστάσεις από το ζωδιακό κύκλο όπως επίσης και το λιοντάρι του Αγ. Μάρκου πάνω από το τοξωτό υπέρθυρο. Οι διαστάσεις του ήταν περίπου 6,0χ5,5μ. Είναι άξια λόγου η σπανιότητά του, αφού στην Κρήτη μόνο το Ρέθυμνο είχε ένα ηλιακό ρολόι, σε πύργο ως αρχιτεκτονικό σύνολο.

11


Γράφει ο Νίκος Γ. Δασκαλάκης
Πολιτικός  Μηχ., Master GiS, Ε.Μ.Π.


Πηγές_____________
[1]. Ν.Α. Κοκονάς, (1995), «Το Βενετσιάνικο Ρολόι του Ρεθύμνου – Ένα   μνημείο της Κρητικής Αναγέννησης στην πορεία του χρόνου».
[2]. Λευτέρης Σ. Κρυοβρυσανάκης, (2006), «Πανόραμα Ρεθύμνου».
[3]. Μιχάλης Τρούλης, (1998), «Ρέθυμνο, Ιστορία – Περιήγηση – Σύγχρονη       Ζωή». Μίτος.
[4]. Εύα Λαδιά, (2008), «Πώς σώθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο κατά την          Κατοχή». Εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα 12/13.01.08, σ. 4

Πολιτισμός Ρέθυμνο

Σχετικές Κατηγορίες


Χρήσιμες Πληροφορίες

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: