Print
Αποστολέας:
Μαρινάκης Γιώργος
 
Σχετικά με την λίστα με τους υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας.

Επειδή απασχόλησε – και όχι άδικα- πολύ ζωηρά το θέμα της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, μετην οποία δημοσιοποιείται μια λίστα με τους υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται κι ο Δήμος Ρεθύμνης, στην κατηγορία των λεγόμενων «κίτρινων» Δήμων κι επειδή αυτή η ανακοίνωση συνοδεύεται από διάφορα σχόλιαότι και οι 58 Δήμοι θα περιέλθουν σε κατάσταση αυστηρής επιτήρησηςμε περικοπή των προσλήψεων, της εκτέλεσης του τεχνικού τους προγράμματος και άλλων συνεπειών που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:

Ο Δήμος Ρεθύμνης με τη νέα Καλλικρατική του μορφή, παραμένει ένας ισχυρός και βιώσιμος Δήμοςο οποίος, αν φυσικά οι συνδημότες μας τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σ’ αυτόν, δε χρειάζεται κανέναπρόγραμμα εξυγίανσης και δεν υπάρχει περίπτωση να υπαχθεί σε αυτότο καθεστώς είτε συνολικά είτε ένα τμήμα του.

Όπως δε, εξηγήσαμε και στην Ε.Ε.Τ.Α, η οποία συνέλλεξε τα στοιχείαβάση των οποίων εκδόθηκαν οι σχετικές ανακοινώσεις, συμπεριλήφθησαν, προφανώς εκ παραδρομής :

α) το ποσό των 2.879.604,57€ που αφορούν το αποχετευτικό έργο των τέως Δήμων Νικηφόρου Φωκά και Αρκαδίου το οποίο, αφ’ ενός μεν δεν έχει τιμολογηθεί ακόμη και,αφετέρου, η εξόφληση αυτού του λογαριασμού βαρύνει τις δημόσιες επενδύσεις δηλαδή το Κράτος.

β) το ποσό των 1.451.759€ που θεωρείται οφειλή του Δήμου όπου υπόχρεοι πληρωμής είναι υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου όπως το ΥΠ.ΕΣ., ο ΟΣΚ κα.

Με αυτά και μόνο τα αριθμητικάδεδομέναο Δήμος Ρεθύμνηςαυτομάτως κατατάσσεται και τυπικά στουςαπολύτως «υγιείς» Δήμους χωρίς καμία προοπτική να υποχρεωθεί, να εφαρμόσειόρουςμνημονίου ή να υπαχθεί σε καθεστώς επιτήρησης για την παραπέρα πορεία του.

Με την ευκαιρία όμως της παρέμβασης μου αυτής οφείλω κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι είναι ανακριβέστατο το αναγραφόμενο και αναπαραγόμενο από τα Μέσα Ενημέρωσης σχόλιο ότι και οι 58 αυτοί Δήμοι θα υπαχθούν σε καθεστώς επιτήρησης.

Εξάλλου, ήδη είναι αναρτημένο στο σαϊτ του Υπουργείου ότι η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος θα γίνει από ειδική τριμελή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει ένα Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ και τον Γενικό Διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι Δήμοι που τελικά θα υπαχθούν σε αυτή την ρύθμιση θα είναι ελάχιστοι.

Το Υπουργείο προοιωνίζεται 24 αλλά ήδη υπάρχει εκφρασμένη άποψη από πολλούς «κόκκινους» Δήμους που δενεπιθυμούν καμία ρύθμιση όπως υπάρχουν και άλλοι, που θεωρούν ότι είναι μια επιθυμητή εκ μέρους τουςδημοσιονομική τακτοποίησηενώπιον του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν.

Οφείλω όμως να πω στους συνδημότες μαςότι η σημερινή πραγματική εικόνα του Δήμου Ρεθύμνηςείναι ότι έχει οφειλές 17.187.913€ (εκ των οποίων τα μακροπρόθεσμα δάνεια είναι 9.200.671€) και τα έσοδά του βάση των περυσινών εισπραχθέντων είναι 20.044.860€.

Αυτό και μόνο δείχνει ότι οι οφειλές μας ΔΕΝ ξεπερνούν το 100% των εσόδων μας αλλά ακόμη και με τους δυσμενέστερους υπολογισμούς προσεγγίζει ποσοστό της τάξεως του 85,71% που μας κατατάσσει αυτομάτως στους υγιέστερους οικονομικά Δήμους (πράσινους).

Ήδη ηΕ.Ε.Τ.Α.- απ’ ότι μας ενημέρωσε η διευθύντρια κα Σκορδίλη-έκανε τις ανάλογες διορθώσεις και, στη βάση δεδομένων της Ε.Ε.Τ.Α.., ο Δήμος Ρεθύμνης έχει ήδη μεταταχθεί στους «πράσινους»Δήμους, μετά από τις επαφές που είχε και βάση τωνστοιχείωνπου προσκόμισε στο αρμόδιο στέλεχος ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης κ. Τάσος Παπαδουράκης. Σύντομα δε, αναμένεται και από το Υπουργείο να προβεί στη σχετική πολιτική ανακοίνωση.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι είμαστε ένα Δήμος που δεν πρέπει να μας απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα, ανεξαρτήτως του ότι στις οφειλές του συμπεριλαμβάνονταικαι τα δάνεια που είναι μακροπρόθεσμα και μάλισταέχουν εξασφαλιστεί με επιτόκια πρωτόγνωρα για την ελληνική πραγματικότητα . Ας σημειωθεί επίσης ότι ο Δήμος Ρεθύμνης από το σύνολο των μακροπρόθεσμων οφειλών του επιβαρύνεται με τοκοχρεολύσια μόλις 1.100.000€ περίπου το χρόνο.

Θεωρούμε, λοιπόν, ιδιαιτέρωςισοπεδωτική και ανορθόδοξη την οικονομική προσέγγιση του θέματος των χρεών των Δήμων από το Υπουργείο διότι όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας είναι τελείως διαφορετικό να οφείλεις 17 εκατομμύρια Ευρώ και να είναι απαιτητό όλο το ποσό μέσα στην ίδια χρονιά από το να έχεις, στη δυσμενέστερη περίπτωση, 20 εκατομμύρια Ευρώ έσοδα και οι πραγματικές οφειλόμενες υποχρεώσεις του να είναι της τάξης των 8 εκ. €.

Επίσης, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μέσα στις παραμέτρους που εξετάζει το Υπουργείο δεν είναι καν το διαθέσιμο ταμείο του κάθε Δήμου με αποτέλεσμα ένας Δήμος που έχει μηδέν ταμείο να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία μ’ ένα Δήμο όπως το δικό μας που έχει ταμείο 5,5 εκ €.

Παρ’ όλα αυτά , πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι αναγκαίο να ακολουθούμε μια αυστηράπροσηλωμένη το δημοσιονομικό σύστημα διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Είναι σημαντικό εξάλλου ν’ αντιληφθούν οι συμπολίτες μας ότι θα πρέπει να αναλαμβάνουν και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο αφού είναι συμφέρονκαι για την κοινωνία και για την οικονομία μας. Ο Δήμος μας θα παραμείνει ισχυρός, εύρωστος, ικανός να συνεχίσει την αναπτυξιακή και κοινωνική του πολιτική,

Άλλωστε, αυτή τη στιγμή μόνο ένας ισχυρός Δήμος θα μπορεί να έχει την ωριμότητα και τη δυνατότητα να εκτελεί με ευρωπαϊκά χρήματα ένα τόσο σημαντικό έργο κάτι το οποίο είμαστε σε θέση και να το συνεχίσουμε και να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, συνεργαζόμενοι με όλες στις αρχές του τόπου με σταθερό προσανατολισμό την ευημερούσα ανάπτυξή του.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να κάνω μια γενική τοποθέτηση που αφορά το συγκεκριμένο θέμα της υπαγωγής των Δήμων σε οικονομικές κατηγορίες:

Αντιλαμβανόμαστε ότι το Υπουργείο σαφώς πρέπει να έχει μια συνολική και ξεκάθαρη εικόνατης οικονομικής κατάστασης των Δήμων όπως επίσης ότι η διαδικασία αυτή είναι πολύ χρήσιμη αλλά θα έπρεπε πριν γίνουν οι οριστικές ανακοινώσειςνα γίνει προηγηθεί ένα στοιχειώδης εσωτερικός έλεγχος και μίαενημέρωση τουλάχιστον των Δήμων που φέρονται να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις λίστες ώστε να διορθωθούν λάθη τα οποία , απ’ ότι παρακολουθούμε στις Αυτοδιοικητικές ιστοσελίδες, έχουν σημειωθεί και μάλιστασε κάποιες περιπτώσεις κραυγαλέα π.χ. Δήμος Παξών .

Χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, αναδεικνύεται η αξία της πολιτικής πρότασης που είχε κάνει η Δημοτική Αρχή με επιστολή μου, πολύ έγκαιρα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία αναφέρονταν ότι η απογραφή που έγινε εκ των υστέρων θα έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερααπό τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές οπότε θα είχε εγκαίρως το Υπουργείο αφενός όλα τα στοιχείαγια την οριστική χωροταξική κατανομή των νέων Καλλικρατικών Δήμων και, αφετέρου,θα είχε κάνεικαλύτερη προετοιμασία σχετικά με τις ανάγκες και τους απαιτούμενους πόρους. Δυστυχώς, έγινε μετά τον Καλλικράτη.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΓΙΩΡΓΗΣ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ


Rethimno.gr - Το Ρέθυμνο e-λεκτρονικά!