Print
Αποστολέας:

 
Δελτίο τύπου ΕΣΕΕ γιά άμεση ενεργοποίηση νόμου γιά αποζημιώσεις

«Η ΕΣΕΕ ζητά άμεσα την ενεργοποίηση του νόμου οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω καταστροφών και παραχωρεί μέρος του συνδικαλιστικού της πόρου για αποζημιώσεις μικρομεσαίων εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας».

Οι πληγές που προκάλεσαν τα θλιβερά επεισόδια στην Αθήνα, θα κάνουν πολύ καιρό να επουλωθούν. Ο εμπορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί με θλίψη και ντροπή τα δεινά, που τελείως άδικα και πέραν πάσης λογικής υπομένουν διαρκώς οι συνάδελφοί μας του κέντρου της Αθήνας, με το κάψιμο των καταστημάτων τους, τους βανδαλισμούς, τις κλοπές και το πλιάτσικο στις ανυπεράσπιστες περιουσίες τους. Ταυτόχρονα, είναι αυτονόητο ότι η θλιβερή όψη των σπασμένων πεζοδρομίων, των 9 καμένων κτιρίων – μνημείων της Αθήνας, των κατεστραμμένων και λεηλατημένων καταστημάτων θα προκαλέσει νέα υποβάθμιση του παραδοσιακού κέντρου της πόλης και γενικευμένο μούδιασμα των καταναλωτών, που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, θα αποτρέψει την επίσκεψή τους στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας.

Με το άρθρο 73 του ν. 3746/2009, προβλέφθηκαν μέτρα οικονομικής ανακούφισης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφές του Δεκεμβρίου 2008. Τα μέτρα περιελάμβαναν άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους €10.000, έμμεση οικονομική ενίσχυση από €10.000 έως €200.000, με το 50% να καταβάλλεται αμέσως και το υπόλοιπο 50%, μέσω δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους και πλήρη επιδότηση επιτοκίου, χορήγηση κεφαλαίων κίνησης έως το 35% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, χορήγηση δανείων 15ετούς διάρκειας για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια με πλήρη επιδότηση επιτοκίου και 3μηνη αναστολή πληρωμών δόσεων, ληξιπρόθεσμων και μη.

Τα συγκεκριμένα μέτρα βοήθησαν τότε τις επιχειρήσεις που επλήγησαν να γλυτώσουν το οριστικό κλείσιμο και στη συνέχεια να ανακάμψουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά. Οι διατάξεις του νόμου αυτού κρίθηκαν επιτυχημένες, οπότε η ισχύς τους επεκτάθηκε σε ανάλογα περιστατικά, που έλαβαν χώρα εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους 2009. Μάλιστα, προβλέφθηκε η δυνατότητα διαχρονικής εφαρμογής των διατάξεων αυτών, μέσω έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Οι ζημιές που υπέστησαν τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας από την κυριακάτικη επιδρομή είναι εξίσου εκτεταμένες σε σχέση με αυτές των ετών 2008 και 2009. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του ΕΒΕΑ, 45 επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ άλλες 108 είναι βαριά πληγωμένες, έχοντας χάσει εμπορεύματα και υποστεί σοβαρές ζημιές των χώρων λιανικής τους, βρισκόμενες αντιμέτωπες με αχρείαστα επιπλέον σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει και κυρίως δεν έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν. Ισχύει δηλαδή και πάλι αυτή η ιδιότυπη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που καθιστά επιτακτική την ενεργοποίηση του νόμου και την άμεση οικονομική ενίσχυση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, για να μην «θρηνήσουμε» περισσότερα λουκέτα στο κλασικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, όπου οι ζημιές από τις καταστροφές ήρθαν να προστεθούν σε αυτές από το σχεδόν μόνιμο κλείσιμο του κέντρου αφενός μεν από τα συνεχή λουκέτα, αφετέρου δε από τις συνεχείς κινητοποιήσεις, που σιγά-σιγά το μεταμορφώνουν σε μία έρημη, επιχειρηματικά, περιοχή.

Για να μη συμβεί αυτό, η ΕΣΕΕ ζήτησε με επιστολή της από τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης να εκδώσουν άμεσα την σχετική Υπουργική Απόφαση επανενεργοποίησης του νόμου και των σχετικών προθεσμιών για την υπαγωγή στις διατάξεις του, με τις ίδιες ευεργετικές ρυθμίσεις, ώστε να βοηθηθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το νέο σοκ των καταστροφών που υπέστησαν και έτσι να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους.

Έχοντας την βεβαιότητα ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας όλων των καταστημάτων, η ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, ζήτησε την 3μηνη αναστολή όλων ανεξαιρέτως των οικονομικών τους υποχρεώσεων, χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση.

Τέλος, σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης, ζητήθηκε από την ΚΕΕΕ και το ΕΒΕΑ να εξετάσουν την δυνατότητα παραχώρησης μέρους του ετήσιου συνδικαλιστικού πόρου της ΕΣΕΕ -που άλλωστε προέρχεται αποκλειστικά από τις συνδρομές των επιχειρήσεων- ώστε να διατεθεί άμεσα ως μια πρώτη συμβολική αποζημίωση στις πληγείσες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας.


Rethimno.gr - Το Ρέθυμνο e-λεκτρονικά!