Print
Αποστολέας:
Νίνος Νικόλαος
 
Αναβάθμιση τουριστικού προϊόντος προορισμού Ρέθυμνο, με παρεμβάσεις στην αμμώδη παραλία μας

Το τουριστικό προϊόν μας το έχουμε αφήσει και «μαράθηκε» ,όπως πολύ εύστοχα το επεσήμανε ,πριν κάποια χρόνια γνωστός τουριστικός παράγοντας του τόπου μας.

Το  αποτέλεσμα αυτής της εγκατάλειψης το επιμετρούμε ,με ιδιαίτερη στεναχώρια, κάθε χρόνο , και το νοιώθουμε ,ανησυχητικά ,όλοι σαν τοπική οικονομία.

Επομένως , «αν θέλουμε να κάνουμε κάτι» , (και οφείλουμε σαν δήμος, να κάνουμε όσα απαιτούνται), πρέπει να καθήσουμε κάτω , να μελετήσουμε , να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια σειρά δράσεων που θα καρπήσουν αυτήν την απαιτούμενη αναβάθμιση , αυτό το αναγκαίο «φρεσκάρισμα» του τοπικού τουρισμού μας.

Αυτές οι δράσεις θα αφορούν σε ολόκληρο το φάσμα των σχετικών παραμέτρων που αφορούν στον τοπικό τουρισμό.

Η παρούσα αίτηση-πρόταση μας, αφορά μία παράμετρο από όλες εκείνες στις οποίες οφείλουμε να «δουλέψουμε».

Αναφερόμαστε στην παράμετρο της παραλίας μας την οποία «πουλούμε» στους επισκέπτες μας ( και προσφέρουμε στους συμπολίτες μας).

Οπως είναι αυτονόητο, μέσα στον σκληρό ανταγωνισμό που έχει ήδη αναπτυχθεί πάνω από την «πίττα» της τουριστικής πελατείας, εμείς δεν επιτρέπεται να μην ανανεωνόμαστε ,να μην αναπροσαρμοζόμαστε και να μην καινοτομούμε αλλά να «εθελοτυφλούμε» και να  αρκούμαστε στα ξεπερασμένα 3 S  (ήλιο, αμμουδιά, θάλασσα) αφού πλέον ετούτα τα διαθέτουν και όλοι οι άλλοι!

Ειμαστε δραματικά υποχρεωμένοι να προσφέρουμε ελκυστικές και ρεαλιστικές συσκευασίες ,ώστε να βγούμε με απαιτήσεις για να κερδίσουμε τις προτιμήσεις των επιθυμούμενων επισκεπτών μας.

Ωσαύτως αυτήν την βελτιωμένη «συσκευασία» της παραλίας μας θα απολαύσουν περισσότερο και οι συμπολίτες μας.

Εμείς επί δεκαετίες επιμένουμε να  « φυτεύουμε» στην παραλία μας , μόνον, πολύχρωμες ομπρελλες και ομοιόχρωμες ξαπλώστρες.

Αυτές «πουλούσαμε» από πολλά χρόνια πριν, αυτές «πουλούμε» και σήμερα! Ετσι «σκέτες» χωρίς εμπλουτισμούς, χωρίς φρεσκάρισμα, χωρίς φαντασία, χωρίς προσαρμογή στις αλλαγές που ραγδαία συμβαίνουν καθημερινά.

Η παρούσα αίτηση-πρόταση μας ζητά «να κατέβουμε» στην παραλία, και αφού  «καταγράψουμε» τί υπάρχει , μετά να προσθέσουμε «χρώματα και αρώματα» αναλίσκοντας όλη την φαντασία μας και εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες, ώστε να «ζωγραφίσουμε» την παραλία μας να την κάνουμε ελκυστική και «χορταστική»!

Ηδη από εφέτος, το υπουργείο επέβαλε την λειτουργία στοιχειωδών υποδομών για ΑΜΕΑ ,μία σε κάθε δημοτική ενότητα του δήμου μας.

Βεβαίως αυτά που «ζητά» το υπουργείο είναι εντελώς στοιχειώδη, και οφείλουμε ,σαν δήμος, να προχωρήσουμε περισσότερο ώστε να προσφέρουμε πλήρεις υποδομές για ΑΜΕΑ. Υπάρχει τεχνογνωσία, ας την αξιοποιιήσουμε!

Το πράσινο αποτελεί μια ουσιαστική ιδιότητα που χρειάζεται η παραλία μας.

Και το πράσινο αφορά τόσον στην φύτευση δένδρων ( πχ αλμυρίκια) , όσον και στην φύτευση λουλουδιών κλπ φυτών που ευδοκιμούν στην αμμουδιά.

Η αμμουδιά θα αποκτήσει το πυκνό πράσινο (και την σκιά!) των δένδρων, αλλά και την πολυχρωμία  και τον θαυμασμό των λουλουδιών που οργανωμένα θα έχουν φυτευθεί.

Αυτός ο συνδυασμός των χρωμάτων, θα πρέπει να επεκταθεί και στις οποιεσδήποτε δραστηριότητες που παραχωρούνται στην παραλία μας. Δηλ σε ένα σχεδιασμό κάποιου βάθους χρόνου, θα ήταν σωστό να γίνουν υποχρεωτικά τα συγκεκριμένα χρώματα που θα μελετήσει η υπηρεσία του δήμου.

Η αμμουδιά προσφέρεται για ένα πλούσισιο φάσμα  δραστηριοτήτων οι οποίες θα εμπλουτίσουν και θα ενισχύσουν την «ζωντάνια» της παραλίας μας, όπως πχ εκδηλώσεις γλυπτικής στην άμμο, αμμοαγωνίσματα ψυχαγωγίας κλπ

Σήμερα οι άνθρωποι ακολουθούνται από τον υπολογιστή τους οπουδήποτε μετακινούνται. Θα ήταν λοιπόν μια καλή υποδομή η δυνατότητα δωρεάν ιντερνέτ ,που θα συνδυάζει την ξαπλώστρα της παραλίας με άνετη παροχή σύνδεσης ιντερνέτ για τον επισκέπτη (αλλά και τον συμπολίτη).

Παλαιότερα είχε κάνει μια προσπάθεια το Επιμελητήριο,που κάλυπτε τμήμα της παραλίας, η οποία θα μπορούσε να συνυπολογισθεί από τον δήμο, ώστε να ενισχυθεί και να βελτιωθεί  για να υλοποιηθεί αυτή η άνετη δυνατότητα ιντερνέτ για όσους την χρειάζονται και την αξιοποιούν.

Παρακαλούμε τον δήμο να ασχοληθεί με την παραλία της πόλης (και όχι μόνον!) διότι η παραλία αποτελεί μια ουσιαστική παράμετρο του τοπικού τουριστικού προίόντος μας.

Μέχρι σήμερα αρκούμαστε ( ο δήμος) στην μίσθωση της παραλίας και περιοριζόμαστε στην (νομικώς, υποχρεωτική!) παροχή ναυαγοσωστικού έργου . Καιρός είναι να κάνει ο δήμος αυτά που θάπρεπε ήδη προ πολλού να έχει κάνει στην παραλία.

Οσα αναφέρονται στην παρούσα αίτηση-πρόταση μας είναι εντελώς ενδεικτικά, και θα πρέπει οι αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες να μελετήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τί μπορεί να γίνει στην παραλία, να αξιοποιήσουν όση ιδεογνωσία θα βρούν αναζητώντας την σε άλλους δήμους στο διαδίκτυο αλλά και στις δικές τους ιδέες, και να σχεδιάσουν ένα ελκυστικό πλάνο της καλλίτερης δυνατής «συσκευασίας» για την προνομιακή παραλία μας.


Rethimno.gr - Το Ρέθυμνο e-λεκτρονικά!