Print
Αποστολέας:
Μαρινάκης Γιώργος
 
Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνου στην Ημερίδα Κ. Π. Καβάφης: Ποίηση και Ποιητική? του Τμ. Φιλολογίας Π.Κ.

Κυρίες και Κύριοι

Σε μια πόλη όπως το Ρέθυμνο, που υποστηρίζει με κάθε διαθέσιμο μέσο εκδηλώσεις Πνεύματος και Πολιτισμού, Ημερίδα σαν τη σημερινή, που διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου μας, αφιερωμένη στον Καβάφη, επιβεβαιώνει με τρόπο αναντίρρητο τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας σε αυτή την κοινή, επίμονη κι επίπονη προσπάθεια μας για πολιτιστική και ποιοτική αναβάθμιση της κοινωνίας μας.

Ευχαριστώ λοιπόν θερμά, τον αγαπητό Καθηγητή κύριο Πασχάλη- ο οποίος,  εκτός των άλλων, είναι και η ψυχή αυτής της διοργάνωσης - τους συνεργάτες του, καθώς και τους διαλεχτούς ομιλητές μας, τους οποίους και καλωσορίζω, γι' αυτή την εξαιρετική δυνατότητα που μας προσφέρουν να αναγνώσουμε ξανά τον ευφυή, μεταφυσικό, οικουμενικό, φιλοσοφικό, πολιτικό, ερωτικό, μα πάνω απ' όλα ανθρώπινο, Κωνσταντίνο Καβάφη.
 
Η διαχρονικότητα του έργου του είναι αδιαμφισβήτητη. Διάχυτη κι εύκολα αναγνωρίσιμη η σχέση του με τη συλλογική ψυχή και ως εκ τούτου καθοριστική η συμβολή του έργου του στη διαμόρφωση συλλογικής συνείδησης. 
 
Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι εντυπωσιακά: Οι υπαινικτικές   αναφορές, οι συμβολισμοί,  η αινιγματικότητα,  η ανάδειξη της τραγικότητας της πραγματικότητας μέσω μιας, άλλοτε λεπτής και άλλοτε τραχιάς μα πάντοτε ρεαλιστικής ξεκάθαρης ειρωνείας, η αντισυμβατικότητα, ο λυρισμός μέσα στη λιτότητα του λόγου, η φαινομενικά ασύμβατη, μα με τόση μαεστρία δοσμένη από τον ποιητή, εμπλοκή  της ηδονιστικής προδιάθεσης με κοινωνικές επισημάνσεις, προσδίδουν σε κάθε ποίημά του, τη διάσταση ενός βαθιά διδακτικού κειμένου που διεγείρει τις αισθήσεις, προκαλεί τα δεδομένα, αναδιοργανώνει τη σκέψη, ταράζει,ανατρέπει, κινητοποιεί, προσανατολίζει σε εσωτερικές νοητικές διαδρομές αδιάβατες και πολυδιάστατες
.
Με αυτές τις σκέψεις, εναποθέτουμε στους διακεκριμένους ομιλητές μας την ευθύνη της μύησής μας στις βασικές καβαφικές απόψεις για την ποίηση, την τέχνη, τον έρωτα για κάθε τι που κάνουμε, ως κινητήρια δύναμη δημιουργίας, το στοχασμό, την αυτοκριτική.

Και είμαστε βέβαιοι πως θα ανταποκριθούν, ως καθ' ύλην αρμόδιοι, με επιτυχία σε αυτή την πρόκληση.Εύχομαι εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, που εντάσσεται στο “Έτος Καβάφη” και  αντλεί την αφορμή της από τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Αλεξανδρινού Ποιητή, να φιλοξενήσει αρκετές φορές η πόλη μας γιατί είναι τιμή μας κι επιθυμία μας.

Και είναι πραγματικά ελπιδοφόρα η διαπίστωση πως σε αυτούς τους ζοφερούς καιρούς και με συμπαραστάτη το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μπορούμε ακόμη, ως πόλη και ως άνθρωποι, να πορευόμαστε σε ποιητικές διαδρομές, να μαθαίνουμε και να προσπαθούμε να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι.

Σας ευχαριστώ πολύ γι αυτή τη δυνατότητα κι ελπίζω να έχετε πάντοτε τη δύναμη και τον οίστρο να μας επικοινωνείτε τη γνώση σας και να μας υπενθυμίζετε πως πρέπει  “Άλλα να ζητά η ψυχή μας, γι’ άλλα να κλαίει.
Τον έπαινο του Δήμου και των σοφιστών,
Τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα εύγε.”


Σας ευχαριστώ πολύ. 


Rethimno.gr - Το Ρέθυμνο e-λεκτρονικά!