Print
Αποστολέας:
Νίνος Νικόλαος
 
Εισήγηση αίτησης μου για επιλογή χώρου ανέγερσης Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου Προς το Δημοτικό Συ

1/ ΓΕΝΙΚΑ . Η ίδρυση αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη μας είναι ένα θετικό στοιχείο έναντι του οποίου όλοι τιθέμεθα θετικά!

Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ευγνώμονες προς τον αρμόδιο Υπουργό και όλους όσοι συνετέλεσαν στην εξαγγελία χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση του.

Όμως οι χρονικοί ορίζοντες ,μέσα στους οποίους πρέπει να υπάρξουν υλοποιήσεις και απορροφήσεις πιστώσεων, είναι πολύ στενοί.

Αν δεν «τρέξουμε» ,τότε θα μείνουμε με τις εξαγγελίες, και με την σημερινή( εκ της αναγγελίας ) ικανοποίηση μας.

Κατά συνέπειαν ,η οριστικοποίηση μιας θέσης ,στην οποία θα «στηθεί» το Μουσείο, πρέπει να προκύψει άμεσα και χωρίς κανένα «αν» και καμιά «προυπόθεση»!

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας ,έχει τον πρώτο και ουσιαστικό λόγο, και θα έχει την μεγαλύτερη μερίδα ευθύνης για οποιαδήποτε απώλεια, ένεκα ολιγωρίας του.

Σ αυτήν την μεγάλη και ουσιαστική ευθύνη του δημοτικού μας συμβουλίου, κατατίθεται ,ως βοήθεια και συμμετοχή, η παρούσα πρόταση-εισήγηση μας.

2/ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ . Η προηγούμενη δημοτική αρχή, στόχευσε, και αποφά σισε, την πρόταση της στον χώρο της σχολής χωροφυλακής!

Η πρόταση αυτή είναι «επικίνδυνη» για λόγους που θα εξηγήσουμε πάρα κάτω, αλλά και αρνητική για την λειτουργία της πόλης ,όπως επίσης θα εξηγήσουμε.

Και αν ακόμη θα συμφωνούσαμε με την πρόταση της ίδρυσης του Μουσείου στον χώρο της Σχολής, η λύση αυτήν δεν περπατά ,και κινδυνεύουμε να εγκλωβισθούμε και να χάσουμε την χρηματοδότηση!

Χρειάζεται χρόνος να πείσουμε την σημερινή κατέχουσα τον χώρο, να συμφωνήσει να «φύγει»! Διότι όσο δεν φεύγει ,παραμένει ιδιοκτήτρια ,και όσα και αν λέμε ,περί ιδιοκτησίας του δήμου είναι απλά λόγια.

Αν την πείσουμε να φύγει, πρέπει να της βρούμε χώρο για να πάει, να βρούμε χρήματα και να της κτίσουμε νέες εγκαταστάσεις!

Ολοι αυτοί οι απαιτούμενοι χρόνοι φοβούμαι πως θα μας οδηγήσουν σε μια νέα «απώλεια» ,όπως την «πάθαμε» με το 1 δις των αθλητικών έργων ,που χάσαμε!

Όμως και η χρήση του συγκ/νου χώρου ως μουσείου, θα το αποστερήσει από την πόλη ,που δεν «σηκώνει» τέτοιες πολυτέλειες!

Η πόλη στερείται παντελώς πλατειών και γενικώτερα ανοικτών χώρων ,οι οποίοι όμως είναι απαραίτητοι και για την λειτουργία της αλλά και εκ λόγων ασφαλείας.

Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ,ότι μας έμειναν 3 χώροι για καταφυγή , εστω σε μια περίπτωση σεισμού! Η πλατεία Αγ Γεωργίου ( και αυτή κινδυνεύει να κτισθεί αν δεν πληρώσουμε αποζημιώσεις που οφείλονται, για το αναποζημίωτο ήμισυ της!), η πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων ( αν δεν την κτίσουμε ,όπως έχει τεθεί και δρομολογηθεί !) ,και ο χώρος της Σχολής Χωροφυλακής.

Αν λοιπόν «διαγράψουμε» τον χώρο της Σχολής με ένα Μουσείο, αν κτίσουμε τους Τέσσερις Μάρτυρες, αν δεν αποζημιώσουμε ( και την χάσουμε!) την υπόλοιπη πλατεία Αγ Γωργίου ,ποια πόλη μας μείνει!

Συνεπώς και «επικίνδυνη»( να χάσουμε την χρηματοδότηση) και αρνητική για την πόλη είναι η πρόταση αυτή!

Θάπρεπε λοιπόν ,αντί να επιμένουμε σ αυτήν και να αυτοεγκλωβιζόμαστε, να κοιτάξουμε άλλες λύσεις!

3/ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ .α/ Σε κείμενο του ,(που δημ)κε την 2-3-07)ο πρώην δήμαρχος, πρότεινε τον χώρο του ΚΤΕΛ και ένα δημοτικό χώρο στον Ευληγιά.

Η λύση του οικοπέδου στον Ευληγιά, «απορρίπτεται» και από τον προτείνοντα, αλλά όντως δεν προσφέρεται και για λόγους θέσης αλλά και για πολεοδομικούς λόγους.

Η λύση του οικοπέδου του ΚΤΕΛ, προφανώς και δεν πρέπει να γίνει δεκτή, για πολλούς λόγους.

Να παραθέσουμε ,ότι θα αφαιρέσει πολύτιμο ελεύθερο χώρο απαραίτητο και για το κυκλοφοριακό, ότι θα επιβαρύνει οπτικά το φρούριο Φορτέτζας, και ότι οι χρήσεις που αναφέρονται στο παραχωρητήριο( ο χώρος έχει παραχωρηθεί ,στον δήμο, από το ΤΕΘΑ) δεν προβλέπουν Μουσείο !

Αν αρχίσουμε να ζητούμε αλλαγές στο παραχωρητήριο, να κάνουμε τροπ/σεις σχεδίου πόλης (για να δημιουργηθεί οικοδομήσιμος χώρος, που τώρα δεν υπάρχει!), θα έχουμε «τρεξίματα» και αμφίβολα αποτελέσματα.

Αρα για όλους αυτούς τους λόγους και το οικόπεδο του ΚΤΕΛ ? απορρίπτεται!

Δεν αναφερόμαστε στην ανάγκη εύρεσης ίσης επιφάνειας πλατείας ,για να μπορέσει να «περπατήσει» η απαραίτητη τροποποίηση για χώρο μουσείου στον χώρο του κτελ ,διότι εμείς ( ούτως ή άλλως ,θέλουμε τον χώρο των Τεσσάρων Μαρτύρων ως πλατεία!).

β/ έχει δημοσιευθεί συν/ξη του δημάρχου ,ο οποίος ( όπως είπε) έχει συζητήσει με την αρχαιολογική υπηρεσία ,και «συμφώνησαν» για κάποιο οικόπεδο στον Κουμπέ!

Δεν ξέρω που έχει ιδιόκτητο οικόπεδο 10 στρεμμάτων ο δήμος στον Κουμπέ, για να το δώσει, αλλά αν το έχει ας το δώσει για μια πλατεία ή ένα σχολειό που στερείται , και τα έχει ζωτική ανάγκη η περιοχή, και ας αφήσουμε το μουσείο.

Αλλωστε και ο Κουμπές «ξεφεύγει» από τις προδιαγραφές την θέση του μουσείου Ρεθύμνου.

4/ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ . Η προηγούμενη δημοτική αρχή ,έχει δρομολογήσει ,και εν πολλοίς υλοποιήσει, ένα μουσειακό-πολιτιστικό περίπατο στην πόλη μας.

Αυτός ο μουσειακός ?πολιτιστικός περίπατος ξεκινά από την Μ Πόρτα, και καταλήγει στην Φορτέτζα!

Το αρχαιολογικό μας μουσείο «ανήκει», και πρέπει να εντάσσεται , σ αυτόν τον περίπατο!

Εμείς «βλέπουμε» και προτείνουμε μια λύση, που δεν ζημιώνει σε τίποτα, και απεναντίας θα έχει διπλή ωφέλεια και απόδοση για τα χρήματα που θα διατεθούν!

Προτείνουμε την ανάπλαση των κτιρίων ( στρατώνες ) πάνω στο φρούριο της Φορτέτζας .

Ετσι θα φτειάξουμε το μουσείο, στον φυσικό του χώρο, και θα «αποκτήσουμε όλα τα κτίρια των στρατώνων που υπήρχαν στο φρούριο!

Υπάρχουν σχέδια ,πως ήταν οι στρατώνες .

Να γίνουν λοιπόν οι σχετικές μελέτες ,ανακατασκευής τους, και μετασκευής τους σε αρχαιολογικό Μουσείο!

Ταυτόχρονα, να αποκατασταθεί το τωρινό μουσείο, και να συμπληρώσει τις στεγαστικές ανάγκες του Μουσείου,στεγάζοντας πχ μια θεματική ενότητα εκθεμάτων

Αυτή η πρόταση , ξεκινά αμέσως , δεν έχει προαπαιτούμενα , δεν αφαιρεί κανένα χώρο από την πόλη, δεν φορτίζει σε τίποτα την λειτουργία της πόλης, εντάσσει το μουσείο στην πολιτιστική διαδρομή που είπαμε, τοποθετεί το μουσείο στον φυσικό του χώρο, και υλοποιεί ένα μουσείο που είναι άμεσα προσπελάσιμο!

 


Rethimno.gr - Το Ρέθυμνο e-λεκτρονικά!