«...Είμαι βέβαιος ότι τα μαθήματα του παρελθόντος θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης προτάσσοντας συναινετικά κριτήρια. Η ακολουθούμενη οικονομική συνταγή για την χώρα δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ύφεση προκάλεσε κρίση στην αγορά και έκρηξη της ανεργίας.
Το ελληνικό εμπόριο, ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, δυσκολεύεται να διατηρήσει τους εργαζομένούς του. Χωρίς συνεννόηση και συναίνεση, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η ανεργία όσο και αν υποχωρήσουν τα εργασιακά δικαιώματα.
Απαιτείται, λοιπόν, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου και βιώσιμου προτύπου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ελλάδας στη βάση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της εργασιακής ειρήνης και της τόνωσης της επιχειρηματικότητας.
Οι αλόγιστες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων, επιτείνουν την κρίση, αφού η αγορά στερείται πλέον καταναλωτικής βάσης.
Στις ΜμεΕ εργοδότες και εργαζόμενοι είναι κατ´ ουσίαν απασχολούμενοι στην ίδια επιχείρηση.
Μόνο με επισήμανση των επίκαιρων εργασιακών θεμάτων θα μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα ζητήματα της πάταξης της μαύρης εργασίας, της επιδότησης της εργασίας αντί της ανεργίας και του περιορισμού των απωλειών των Ταμείων και ιδίως ΟΑΕΕ και ΙΚΑ.
Τυπικές και άτυπες μορφές συμφωνίας και κυρίως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) αποτελούν πάντα σημαντικές προσπάθειες συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων αναβαθμίζεται περαιτέρω εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο των προγραμματικών και κανονιστικών εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο ΕΣΠΑ. Πρέπει, λοιπόν, να εξασφαλιστεί η θεσμική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο υπό ίδρυση Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης. Το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για να επιτύχει, θα πρέπει να περιβληθεί και από τον «μανδύα» της νέας ΕΓΣΣΕ, ενώ παράλληλα πρέπει να διατηρηθεί στο επίπεδό της και το επίδομα γάμου.
Η ΕΣΕΕ στηρίζει την πρόταση των εργοδοτών, για άμεση σύναψη μιας Εθνικής Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και των πέντε (5) θεσμοθετημένων Κοινωνικών Εταίρων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ, με αντικείμενο πέντε (5) κοινούς άξονες: α) Ανασυγκρότηση, β) Κατάρτιση, γ) Απασχόληση, δ) Επιχειρηματικότητα και ε) Κοινωνική Συνοχή.
Μας ενώνουν πολλά περισσότερα από άλλες φορές και είμαι βέβαιος ότι η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, είναι θέμα λίγων ημερών ...»
|