Print
Αποστολέας:
Νίνος Νικόλαος
 
Δημοτική αστυνομία επαρκής, και αρμόδια, για όλες τις ανάγκες!

Ολοι μιλούν για την ανάγκη περισσότερης  ευταξίας και γενικότερα αστυνόμευσης στην πόλη μας.
Η μόνιμη απάντηση , του δήμου, σε τούτη την πάνδημη απαίτηση, είναι η επίκληση της δικαιολογίας της έλλειψης αστυνομικής δύναμης, στην δημοτική αστυνομία ,  στην ΕΛΑΣ ,και στο Λιμεναρχείο.
Επιπρόσθετη είναι η επίκληση της  δήθεν αναρμοδιότητας της δημοτικής αστυνομίας να επιλαμβάνεται σε μια σειρά από προβλήματα της πόλης.
Ετσι ,ο δήμος κρύβεται ,μόνιμα, πίσω από αυτό το[ανύπαρκτο,στην πραγματικότητα ] «δάκτυλο» και ,θεωρεί, ότι δικαιολογεί την ανυπαρξία και την αναποτελεσματικότη τα του.

Με το παρόν σημείωμα μας θα καταδείξουμε ,ότι η αλήθεια είναι πως όλες αυτές οι δικαιολογίες είναι …αδικαιολόγητες!
Οι  σημερινές αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας είναι υπαρκτές και επαρκείς!
Υπερκαλύπτουν την [πραγματικά υπάρχουσα ] έλλειψη προσωπικού της ΕΛΑΣ και του Λιμεναρχείου, και δεν επιτρέπουν τέτοιες επικλήσεις δικαιολογιών από την δημοτική αρχή.

Κατ αρχήν θα επισημάνουμε ,ότι η δημοτική αστυνομία ,του δήμου Ρεθύμνου ,από πολλών μηνών είναι ευάριθμη και επαρκής.
Οι αρμοδιότητες της δημοτ αστυνομίας κατεγράφοντο από το ΠΔ 23 / 2002 άρθρο 2.
Σήμερα ισχύει ο Νόμος 3731 / 2008 φεκ 263 Α / 23-12-08, άρθρο 1.
Στον Νόμο 2731 / 08, σαφέστατα αναγράφεται η αρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας για όλα σχεδόν τα θέματα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την πόλη.
Επειδή η δημοτική αστυνομία έχει προσωπικό κάτω των 50 ατόμων, για την άσκηση μερικών αρμοδιοτήτων  χρειάζεται  η έκδοση σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, και έκδοση απόφασης του Περιφερειάρχη.

Οι αρμοδιότητες που ισχύουν ούτως ή άλλως είναι.
1/ ύδρευση ,άρδευση ,αποχέτευση.
2/ χρήση αλσών, κήπων ,πλατειών παιδικών χαρών ,κλπ κοινοχρήστων χώρων.
3/ υπαίθριο εμπόριο, και λαικές αγορές.
4/ υπαίθρια διαφήμιση
5/ καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων
6/ κυκλοφορία πεζών, στάση και στάθμευση οχημάτων, επιβολή διοικ μέτρων για την παράνομη στάθμευση,κυκλοφορία  τροχοφόρων σε πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια κλπ χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια χρήση, εκπομπή θορύβου από τροχοφόρα.
7/ εγκαταλελειμμένα οχήματα
8/ λήψη μέτρων ασφαλείας για έργα στο δημοτικό δίκτυο.
9/ διοικητικές κυρώσεις που αφορούν λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων,των οποίων την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγεί ο δήμος [πχ καταστήματα υγειον ενδιαφέροντος]
10/ αφαιρεί άδειες οικοδομής για οφειλές στο ικα.
11/ συμμετέχει στην πολιτική προστασία
12/ ελέγχει τουριστικές μονάδες για τήρηση της τουριστικής νομοθεσίας
13/  νομοθεσία για ζώα συντροφιάς
14/ προστατεύει την δημοτική περιουσία
15/ επιδίδει έγγραφα του δήμου εντός της διοικητ περιφ του δήμου
16/ ελέγχει την τήρηση όλων των κανονιστικών αποφάσεων, που εκδίδει ο δήμος, και επιβάλλει τις διοικητικές ποινές που προβλέπουν.
17./ διενεργεί αυτοψίες και συντάσσει εκθέσεις για την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής, και για χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας.

Οι αρμοδιότητες ,που για να ασκηθούν χρειάζεται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και επακολουθούσα απόφαση Περιφερειάρχη είναι οι πάρα κάτω.
1/ έλεγχος τήρησης των διατάξεων που αφορούν στην ρύθμιση κυκλοφορίας, με υποδείξεις και σήματα των τροχονόμων στο δημοτικό οδικό δίκτυο, και στα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που διέρχονται μέσα από κατοικημένες περιοχές.
Η αρμοδιότητα ασκείται ,παράλληλα, και από την ΕΛΑΣ, και το Λιμεναρχείο, κατά περίπτωση!
2/ έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στην λειτουργία καταστημάτων ,επιχειρήσεων, κλπ ,για τα οποία αρμόδιος για την χορήγηση αδειών είναι ο δήμος, πλην των περιπτώσεων που έχουν ορισθεί άλλες αρχές για τον σχετικό έλεγχο.
3/ έλεγχος τήρησης των διατάξεων για την ηχορύπανση, την κοινή ησυχία και τη λειτουργία μουσικής στα καταστήματα και δημόσια κέντρα.
4/ ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.
5/ ελέγχει την τήρηση των διατάξεων για το ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των συναφών καταστημάτων ,και των εμπορικών καταστημάτων και των  καταστημάτων τροφίμων.

Όπως προκύπτει σαφέστατα, η δημοτική αστυνομία μπορεί να αστυνομεύσει ,αν θέλει η δημοτική αρχή, όλο το φάσμα των προβλημάτων της πόλης.
Το σημαντικό είναι ,ότι η δημοτική αστυνομία μπορεί να ασκεί τις αρμοδιότητες και στους χώρους ευθύνης των άλλων αστυνομευτικών υπηρεσιών [ πχ περιοχή παραλιακού δρόμου, Ενετικού λιμανιού κλπ]!
Όπως είναι σαφές, η δημοτική αρχή έχει ολόκληρη την ευθύνη για τα οποιαδήποτε προβλήματα της καθημερινότητας στην πόλη, και δεν δικαιούται καμιάς δικαιολογίας.
Εχει υποχρέωση να αξιοποιήσει το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας, και να καλύψει όλες τις ανάγκες αστυνόμευσης, αφήνοντας στην ΕΛΑΣ και στο Λιμεναρχείο ,μόνον,  την παράλληλη άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων, και, κυρίως, την ποινική αστυνόμευση.
Η πόλη έχει την δυνατότητα της αναγκαίας αστυνόμευσης, αρκεί να το θελήσει η δημοτική αρχή!
Καλούμε την δημοτική αρχή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.


Rethimno.gr - Το Ρέθυμνο e-λεκτρονικά!