Print
Αποστολέας:

 
Δ.Τ.ΕΣΕΕ για την επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης στην ΕΣΕΕ

Αθήνα 2 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  κ. Νίκου Δένδια στην ΕΣΕΕ
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 2 Ιουλίου, επίσκεψη στα γραφεία της ΕΣΕΕ,  για την πρώτη συνάντηση γνωριμίας, με το Προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Στον Υπουργό Ανάπτυξης παρεδόθη πλήρες υπόμνημα με τις θέσεις της ΕΣΕΕ καθώς και προτάσεις για άμεσες δράσεις ανακούφισης και στήριξης της αγοράς (το υπόμνημα επισυνάπτεται συνημμένο). Τα κυριότερα σημεία του υπομνήματος αναφέρονται στη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία πλαισίου υπαγωγής επιχειρήσεων στην έννοια της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης», στο ρόλο των θεσμικών εταίρων και της επιχειρηματικότητας, στο νέο ΕΣΠΑ, τις τιμές στην αγορά και τον ανταγωνισμό, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία της αγοράς, την Κυριακάτικη αργία, τις νησιωτικές και παραμεθόριες αγορές, τις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές αλλά και τις πρόσφατες τροποποιήσεις του εμπορικού πλαισίου που μόνο μεταρρυθμίσεις δεν χαρακτηρίζονται.
Σήμερα, οι 280.000 εμπορικές επιχειρήσεις απασχολούν 621.100 άτομα, καλύπτοντας το 17,8% της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία, από το 18,3% του 2008. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης (2008/2013), ο κλάδος μας δέχεται ισχυρές πιέσεις, με 130.000 λουκέτα εμπορικών επιχειρήσεων και άνοιγμα 45.000 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μεταφράζεται σε καθαρή απώλεια 85.000 επιχειρηματικών εμπορικών μονάδων. Την ίδια χρονική περίοδο περίπου 575.000 ΜμΕ επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους, ενώ δεν άνοιξαν ούτε οι μισές, αφού σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών άνοιξαν 265.000 νέες επιχειρήσεις. Τουλάχιστον 230.000 θέσεις απασχόλησης, που συμπεριλαμβάνουν εργοδότες έμπορους, αυταπασχολούμενους και μισθωτούς, χάθηκαν από τον κλάδο, ενώ η συνολική απασχόληση, πλέον διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1999.
Κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού εμπορίου είναι το μεγάλο πλήθος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που προσπαθούν να προσαρμοστούν στις συνεχώς εντεινόμενες συνθήκες ανταγωνισμού. Το εμπόριο, ένα κατεξοχήν ανοιχτό επάγγελμα, χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με τις κινήσεις της αγοράς, την άμεση διάδραση με τους καταναλωτές και το μεγάλο ρίσκο που καλείται να διαχειριστεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις  έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εσωτερικό χρέος περίπου 160 δις ή 87% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου θα πρέπει να τύχουν τουλάχιστον του ίδιου τρόπου αντιμετώπισης των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.
Η κατάσταση στην αγορά σήμερα διαφορετικά αποτυπώνεται στατιστικά και τελείως διαφορετικά στη καθημερινότητα της αγοράς. Ενώ φαίνεται πως μειώνεται η απαισιοδοξία των Ελλήνων με το δείκτη οικονομικού κλίματος να διαμορφώνεται στις 103,7 μονάδες από 99,1 μονάδες στην καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2008, ο τζίρος της αγοράς δεν ενισχύεται σημαντικά, ούτε υπάρχουν θετικές προβλέψεις για μόνιμη αύξηση της απασχόλησης. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις μπορεί να αμβλύνονται, ενώ και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους βελτιώνονται, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς ανοδικά κυρίως όμως λόγω τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 963 εκατ. ευρώ, ενώ και οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται ελαφρά. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2014, ήταν αρνητική κατά 801 εκατ. ευρώ και ο μηνιαίος ρυθμός  μεταβολής  διαμορφώθηκε  σε -4,5%, από -4,8% τον Απρίλιο του 2014. Ειδική αναφορά έγινε στη ρύθμιση και την αναγκαία μείωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
Δηλώσεις του προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη:
«...Ευχαριστώ πολύ, τον φίλο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια, για τη τιμή που μας έκανε να επισκεφτεί και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία την ΕΣΕΕ και με διάθεση να ενημερωθεί και να συζητήσει μαζί μας τα κρίσιμα ζητήματα για την επιβίωση της εμπορικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.  Η ΕΣΕΕ καθ´ όλη τη διάρκεια της εξαετούς οικονομικής κρίσης, αναζητά επίμονα από την ελληνική Κυβέρνηση και μάταια προτείνει στον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης με τις τεκμηριωμένες θέσεις της, να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο που θα αποτελεί την αναγκαία εθνική πολιτική μας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς.
Δυστυχώς, έχουμε πολλά ανοικτά θέματα, αλλά ελπίζουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο και μία διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα "πονηρά" προαπαιτούμενα και να δημιουργήσουμε από κοινού τα απαραίτητα στηρίγματα, για το μέλλον της "εντός κρίσης" μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης. Γι’ αυτό, οι έλληνες έμποροι ως  παραδοσιακή μεσαία τάξη θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά και όχι πίσω, θέλουμε την Κυβέρνηση δίπλα μας και όχι απέναντί μας...».
Δηλώσεις του Υπουργού Νίκου Δένδια: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω, θερμά και από την καρδιά μου, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, καταρχήν για το ότι με δέχτηκαν στα γραφεία τους, σε μία συνάντηση γνωριμίας. Είχαμε την ευκαιρία μιας ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων για τα πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό εμπόριο και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Νομίζω ότι το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να πούμε μεγάλα λόγια. Όμως, υπάρχουν τομείς που μπορεί να υπάρξει στενότατη συνεργασία. Το νέο ΕΣΠΑ είναι ένας από αυτούς τους τομείς και ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός, είναι η μεγάλη προσπάθεια την οποία πρέπει να κάνουμε για να μεταφέρουμε ρευστότητα στη μαχόμενη για την επιβίωσή της ελληνική επιχείρηση.
Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές: Ότι πρέπει να προσπαθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε να διασώσουμε τις επιχειρήσεις αυτές που μπορούν και πρέπει να σωθούν. Αυτός είναι ο τρόπος, ο δρόμος,  για να εμποδίσουμε την αύξηση της ανεργίας και να πετύχουμε σε εύλογο χρόνο να την μειώσουμε σημαντικά, ιδίως προς όφελος της νέας γενιάς.
 Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να διατυπώσω και μία έκκληση: Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σκέψεις στους εργαζόμενους στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω θερινής περιόδου. Θα ήθελα να τους παρακαλέσω θερμά να μην κάνουν οτιδήποτε θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο που μάχεται για την επιβίωσή του. Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική επιχείρηση δεν αντέχει και άλλα προβλήματα, τη στιγμή που ο τουρισμός πάει καλά και επιτέλους φαίνεται κάποια ανάκαμψη στον  ορίζοντα».

Υπόμνημα Υπουργείου Ανάπτυξης


Rethimno.gr - Το Ρέθυμνο e-λεκτρονικά!