Print
Αποστολέας:
Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ΚΕ.Π.ΚΑ.
 
Μοναδική ευκαιρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πιέσει για τη σήμανση της χώρα προέλευσης του κρέατος

Αρ. Πρωτ.: 186
Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Δελτίο Τύπου

Μοναδική ευκαιρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
να πιέσει για τη σήμανση της χώρα προέλευσης του κρέατος

Αυτή τη στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα προέλευσης του κρέατος, που χρησιμοποιείται στα λουκάνικα, στα χάμπουργκερ και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα παραμένει ένα μυστήριο. Όμως, αύριο, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει αυτήν την κατάσταση στην ψηφοφορία, που θα γίνει στο Στρασβούργο.

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (90%) θέλει να ξέρει από πού προέρχεται το κρέας, στις κοτομπουκιές, στα έτοιμα λαζάνια και σε άλλα παρασκευάσματα κρέατος, η αναγραφή της χώρας προέλευσης είναι προαιρετική και έγκειται, στην καλή πρόθεση του παραγωγού. Τον τελευταίο μήνα, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ζήτησε να γίνει υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος, στα συσκευασμένα τρόφιμα. Με την υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αναγκαιότητα νομοθεσίας που θα αντικατοπτρίζει την ανάγκη των καταναλωτών, για διαφάνεια, στην αλυσίδα προμήθειας κρέατος στην Ε.Ε.

Η κ. Monique Goyens, Γενική Διευθύντρια της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καταναλωτών σχολίασε: «Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται, έντονα, για την προέλευση των τροφίμων τους και ακόμα περισσότερο, για την προέλευση του κρέατος. 9 στους 10 καταναλωτές θέλουν να ξέρουν την προέλευση του κρέατος, στο μπιφτέκι, ή στο ζαμπόν, που τρώνε. Από τη στιγμή που η προέλευση του νωπού κρέατος θα αναγράφεται, δεν μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί αυτή θα εξαφανίζεται όταν το κρέας περνάει από την κιμαδομηχανή. Αν το Ευρωκοινοβούλιο, ψάχνει τρόπους για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα τρόφιμα και να προάγει την αγορά τροφίμων, η θεσμοθέτηση της σήμανσης της χώρας προέλευσης, ως υποχρεωτικής, είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος, για να πετύχει τους στόχους του.

Η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης σημαίνει πως θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα, για το τι τρώμε. Η σήμανση αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει να συμβούν, στο μέλλον διατροφικά σκάνδαλα, όπως αυτό με το κρέας αλόγου το 2013.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές φορές φαίνεται να είναι μακριά από τους πολίτες της. Αυτή η ψηφοφορία είναι η ευκαιρία των Ευρωβουλευτών να ανταποκριθούν, στο κάλεσμα του 90% των Ευρωπαίων πολιτών για αλλαγή της σήμανσης των επεξεργασμένων τροφίμων, με κρέας».

Περισσότερα για την εκστρατεία: http://bit.ly/kepka_cool


Rethimno.gr - Το Ρέθυμνο e-λεκτρονικά!